Bli inte gravid under pandemin

En tidig graviditet kräver mycket vård.
En tidig graviditet kräver mycket vård.

Tidigare har det visats att när man spenderar mer tid inomhus blir fler gravida. Coronapandemin visar på liknande mönster.

Pandemin har omstrukturerat vården. Läkarna hjälper till på andra avdelningar och om antalet gravida ökar kommer det bli påfrestande för vården. Det är inte läge att bli gravid i en pågående pandemi då en tidig graviditet kräver mycket vård.

– Sluta inte med preventivmedel i dessa dagar, säger gynekologen Helena Kopp Kallner till TV4 Nyhetsmorgon.

Man har tidigare uppmärksammat att vid både strömavbrott och stormar blir fler gravida, just för att man spenderar mer tid inomhus och med mycket mindre att göra. Läget är detsamma under den rådande pandemin och läkarna avråder för att aktivt försöka bli gravid.

De som däremot redan är gravida behöver inte oroa sig, det finns vård för dem. Det är just om det blir en markant ökning av gravida samtidigt som pandemin skenar iväg som det blir ett problem. Man bör heller inte avvakta med att göra en abort på grund av oro för att belasta vården.

– Det viktiga är att se till att ha en preventivmetod och att ha tillräckligt påfyllt med eventuella piller, säger Helena Kopp Kallner i Nyhetsmorgon.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget