Besked om högskoleprovet kan väntas snart

Klassrum. Foto: Martin Holmberg/TT

Runt 70 000 personer var anmälda till högskoleprovet nu på lördag. På grund av coronakrisen har provet nu ställts in och många väntar på besked om vad som händer med deras anmälningsavgift.

– Frågan om högskoleprovet och höstens antagning ligger högst upp nu, säger Amanda Borg, pressekreterare hos minister för högre utbildning och forskning Matilda Ernkrans.

För två veckor sedan kom beskedet att vårens högskoleprov ställs in på grund av den rådande coronakrisen. Det är första gången det händer sedan högskoleprovet började genomföras 1977. Många personer undrar nu vad som händer med deras plats och anmälningsavgift.

Universitets- och högskolerådet har ännu inte kunnat ge några besked.

– Jag kan inte säga mer än vad vi har sagt tidigare. Vi väntar på att det ska fattas beslut på utbildningsdepartementet, säger Åke Lernefalk, pressekreterare på Universitets- och högskolerådet.

Amanda Borg berättar att anledningen till att besked har dröjt är för att man hanterat många andra frågor som har prioriterats.

– Vi har beslutat om fler sommarkurser och fler utbildningar i höst. Häromdagen fattade vi också beslut om att tillfälligt avskaffa fribeloppet under 2020.

Är frågan om högskoleprovet prioriterad nu?

– Ja den ligger i pipen. Jag kan inte säga ett exakt datum när vi kan ge besked men det är prioriterat.

Ämnen i artikeln
Mer från: Nyheter
Mer från Läget