Beridna högvakten håller en gammal svensk tradition vid liv

Under måndag förmiddag red ett trettiotal militärer genom Stockholm. Det var en sista förberedelse inför tisdagens statsbesök av den finska presidenten Sauli Niinistö. Men var kommer traditionen med de militära paraderna på häst ifrån? Beridna högvaktens biträdande generalsekreterare Hans Eriksson förklarar.

Under måndagen den 16 maj sågs ridande militärer på Valhallavägen i Stockholm.
Under måndagen den 16 maj sågs ridande militärer på Valhallavägen i Stockholm.

Det var runt kl 08:40 som ridande militärer sågs på Valhallavägen i Stockholm. Under tisdagen kommer Finlands president Sauli Niinistö på statsbesök i Sverige. Besöket kommer inkludera en kortege med häst och vagn som går från Hovstallet till kungliga slottet.

Hästarna tillhör föreningen Beridna Högvakten. Totalt är det 77 hästar som föreningen sköter om. Varje år köper de in 10-12 hästar i fyra års ålder, som de sedan utbildar i ett år för deras uppdrag. De samarbetar med Försvarsmakten, som lånar djuren för kortegerna eller vaktparader som äger rum på nationaldagen, vid riksmötets högtidliga öppnande och statsbesök.

Hans Eriksson är biträdande generalsekreterare för Beridna Högvakten och förklarar att kungliga slottet bevakas av försvarsmakten och inte av polisen. Så när det inte är högtider så används hästarna av militären. - När man ska ta sig till slottet så kan man antingen gå eller så kan man rida, säger Hans.

Men var kommer traditionen ifrån? Hans berättar att det sträcker sig till 1500-talet, då kung Gustav Vasa red in i Stockholm år 1523. Även då så förvarades kungahuset av försvarsmakten och folk red på hästar för att ta sig fram. På den tiden användes musikkåren för att göra vägen fram mer lättåtkomlig genom att göra sig hörd från längre avstånd. -Men idag har det blivit mera utav ett kulturellt inslag med musik, säger Hans Eriksson.

En viktig tradition

Hans berättar att Beridna högvakten tillsammans med Vasavarvet är Stockholms största turistattraktioner. I över 500 år har har traditionen anpassat sig och ändrats över tid, och är ett viktigt kulturarv som både lever och utvecklas. Under början av 1980-talet var arvet påväg att försvinna då staten bestämde att försvaret inte skulle ha några hästar. Men år 1987 bildades stiftelsen som skulle överlåta ansvaret av hästarna till Beridna Högvakten och traditionen levde vidare. Dess långa historia har gjort traditionen till en symbol för Stockholm och Sverige, som Beridna Högvakten beskriver det på sin hemsida.

-Det finns ett väldigt stort kulturellt värde i detta, både för Stockholmarna men också för gästande turister, säger Hans Eriksson.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget