Begåvningskrav för polisstudenter sänks igen

Det är nu lättare att få högt betyg på begåvningstestet man gör när man söker till polisutbildningen. I praktiken har alltså begåvningskraven för att bli polis sänkts, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

POLISEN PÅ PLATS VID PRÖVNING. Foto: Johan Nilsson/TT

Sveriges polisutbildningar har svårt att fylla alla platser. För att komma in måste man klara ett antal tester. Begåvningstestet betygsätts utifrån en niogradig skala och 2016 sänkte man gränsen för att bli godkänd från fyra till tre.

Personer som söker polisutbildningen måste fortfarande få minst en trea på begåvningstestet, men efter 19 år har referensgruppen som de sökande jämförs med bytts ut. Detta har gjort att enbart 16 procent av de sökande misslyckats på begåvningstestet, jämfört med 26,5 procent åren innan.

– Efter en viss tid, när det har gått ett visst antal år, ska man jämföra sig med normalpopulationen på olika sätt. Det har vi gjort. Vi har uppgraderat våra antagningsprov på flera olika sätt, vilket gör att en del saker kan göra att fler kommer in, en del kan göra att färre kommer in, säger rikspolischef Anders Thornberg till Ekot.

Astrid Egnell har jobbat inom polisen i 44 år innan hon för ett par månader sedan gick i pension.

– Det är ett svårt jobb. Därför anser jag att man måste ha väldigt kompetenta människor. Det går fort, det är hotfullt och man ställs inför sådant man aldrig kunnat föreställa sig, säger Astrid Egnell till Läget.

Hon tycker inte att de sänkta begåvningskraven är en bra utveckling.

– Jag tycker det är bedrövligt att sänka kraven på de som ska vara den sista hjälpen i samhället. När polisen inte räcker till finns det inga andra som kommer efter, säger Astrid Egnell.

Idag ställs det höga krav på polisen menar hon. Man måste vara tekniskt begåvad, kunna möta människor och dessutom formulera sig väl. Både på en brottsplats och i arbetet efteråt.

– Det man skriver är inte bara något som polisen ska läsa, det ska hålla i rättegångar. Det blir offentligt sen när dom har fallit och då ska polisens trovärdighet vara intakt, säger Astrid Egenll.

Hon tycker att det finns mycket man måste göra för att få fler att söka sig till polisutbildningen, istället för att sänka begåvningskraven.

– Man måste se över lön, löneutveckling, arbetstider, ledning och se till att man får rätt återhämtning, säger hon.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget