Befriat från floskler och mediernas slitna dramaturgi - de vann Cordelia Edvardson-priset

Under onsdagen delades Cordelia Edvarson-priset  ut. Vinnaren får förutom äran ett stipendium på 10 000kr. Årets vinnare är korrespondenten Nathan Shachar och fotografen Magnus Wennman.

Vinnarna

Nathan Shachar är DN:s korrespondent i Jerusalem och får priset med motiveringen

“Tung bildning buren med lätthet, global utblick förankrad i Sverige – Nathan Shachar ger läsaren nya tankar och insikter, med ett språk befriat från floskler.”

Magnus Wennman är bildjournalist på Aftonbladet. Motiveringen lyder lyder:

”Med fulländad teknik och en blick som bara är hans lyfter Magnus Wennman människorna ur mediernas slitna dramaturgi och återupprättar deras värdighet som individer.”

Cordeliapriset instiftades 2010 av institutionen för mediestudier och delas ut vartannat år. 2020 blev det ingen ceremoni, därför får Nathan Shachar priset i år.

Under prisutdelningen var Läget på plats. De båda pristagarna tackade hjärtligt för priset. Under sitt tacktal sade Magnus Wennman:

– Det är svårt att stå som fotograf och tacka för ett pris som detta. Självklart är jag otroligt tacksam, men jag hade inte stått här utan personerna jag fotat och deras berättelser. De ska också uppmärksammas.

Lägets Cordeliakorrespondent frågade Magnus Wennman hur bilden på Nathan Shachar och honom borde se ut.

– Idag är jag ledig, gör det du tycker är bäst, svarade Magnus.

Magnus Wennman prisbelönt fotograf, fotad i motljus med dålig skärpa tillsammans med Nathan Shachar.
Magnus Wennman prisbelönt fotograf, fotad i motljus med dålig skärpa tillsammans med Nathan Shachar.

Om Cordeliapriset

Cordelia Edvardson är en av förintelsens överlevare. Som 14 åring överlevde hon Auschwitz och som 15 åring kom hon till Sverige med Röda Korsets vita bussar. Hon arbetade som journalist på flera svenska tidningar, bland annat Svenska Dagbladet där hon var korrespondent i mellanöstern mellan åren 1977-2006. 1983 fick hon stora journalistpriset, ett av de mest åtråvärda journalistiska priserna som finns i Sverige.

Hon har skrivit ett flertal böcker där den självbiografiska Bränt barn söker sig till elden blev den mest uppmärksammade. Dokumentären Flickan från Auschwitz av Stefan Jarl handlar om hennes liv. Edvardson dog 2012, 93 år gammal.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från Läget