Rapporten konstaterar att lärarna känner till vilken digital kompetens de behöver men att de inte har den. Även om lärarna behöver utveckla sina digitala kunskaper, håller eleverna inte med. I undersökningen svarade runt 75 procent av eleverna i årskurs sju till nio och gymnasiet, att de flesta lärarna använde datorer och surfplattor på ett bra sätt.
Viola Hellenius, 16, är en av dem. Hon ska snart börja gymnasiet och tycker att hennes lärare sköter datoranvändning bra.
– Det är oftast mycket strul med att de inte hittar mejl. Annars fungerar det väldigt bra, säger Viola Hellenius.
På hennes skola har de tillgång till en surfplatta per elev. Dessa surfplattor används för att till exempel ta anteckningar och till arbetet med olika uppgifter. Tidigare kunde eleverna ladda ner vilka appar som helst men det har ändrats. Nu har skolan lagt in ett filter som gör att endast skolappar går att använda.
– Från början kunde man ladda ner vad som helst. Många har gjort annat på lektioner och använt iPaden till fel saker, säger Viola.
Teknik hos de yngre
Datorer och surfplattor är någonting som inte enbart äldre elever ska ha tillgång till. Redan på förskolan ska barnen ha tillgång till viss teknik. Lisa Elmér är förskolelärare i Stockholm:
– Vårt främsta arbetsredskap är vår iPad men vi använder oss också av projektorer och högtalare för att spela musik, säger Lisa.
När Lisa studerade på förskollärarprogrammet hade hon en delkurs där fotografering och pedagogisk dokumentation behandlades. Därför känner hon att hon klarar av förskolans digitala arbete.
För att förenkla arbetet med IT har de på förskolan ambassadörer. Dessa har som uppgift att gå på kurser och förmedla ny kunskap om teknologin med resterande medarbetare.
Lisa berättar hur det bland annat i läroplanen och planer från Stockholms stad står att alla barn ska ha tillgång till en viss teknik. Det står även att barnen ska ha en möjlighet att utveckla sin tekniska kompetens.
– Det är inte så mycket att barnen spelar på iPaden. Det är mer lärarnas arbetsredskap. Barnen har egna plattor där de spelar och det finns inte så många appar än. Men det kommer fler och fler, säger Lisa Elmér.