Bartender misstänks för brott mot alkohollagen

Efter en tillsyn av polisen förra helgen misstänkts en bartender ha brutit mot alkohollagen och serverat alkohol till en märkbart berusad kroggäst i Stockholm.

En bartender serverade en gäst lite väl mycket alkohol förra helgen, något som gjorde att hen misstänks för olovlig hantering av alkohol.

Efter att restriktionerna har släppts och människor gått tillbaka till det normala har också nattlivet väckts till liv igen. Med det medföljer alkohol, fylla och brott. Under förra helgen gjorde polisen tillsyn på flera krogar i Stockholm. Vid hälften av alla tillsynsbesök fanns det inga anmärkningar från polisens sida, men i flera fall upptäcktes ett flertal märkbart påverkade personer på ett flertal serveringsställen.

Vid ett av fallen noterade en civilklädd polis hur en märkbart påverkad person gick fram till baren och köpte alkohol. Enligt polisen skulle inte personen ha blivit serverad någon alkoholhaltig dryck då hen uppvisade flera tecken på att hen var för full, och därmed misstänks bartendern för brott mot alkohollagen för olovlig hantering av alkohol.

Enligt 3 kap 8 § i alkohollagen får inte alkoholdrycker eller alkoholdrycksliknande preparat lämnas ut till den som är märkbart påverkad av alkohol eller andra berusningsmedel.

Begreppet märkbart berusad innebär enligt polisens olika berusningsnivåer att man exempelvis har svårt att fästa blicken, går eller står ostadigt, är störande för andra gäster eller har svårt att uppfatta budskap. Hur mycket man har druckit för att komma upp till denna nivå är väldigt individuellt.

Polisen

Polismyndigheten har tagit fram metoden ”Ansvarfull alkoholservering” för att förbättra folkhälsan och minska våldet på allmän plats. Alkohol och narkotika är ett utbrett problem i samhället och därmed genomförs tillsyner med jämna mellanrum runt om i landet.

Som privatperson

Som gäst på en krog eller bar får du inte infinna dig om du uppvisar tecken på berusningsnivån ”märkbart påverkad”. Då ska du avvisas från platsen eller nekas inträde. Syftet är att krogmiljön ska vara en trygg plats för såväl gäster som personal.

Serveringspersonal

Att krogpersonal blir brottsmisstänkt är ytterst ovanligt. Det krävs att en polis observerar hela händelseförloppet och därefter rapporterar in det. Man måste bli tagen på bar gärning.

– Det är en självklarhet att serveringspersonal inte serverar alkohol till personer som är ”märkbart påverkade”. Dels är det brottsligt enligt alkohollagen men det riskerar även personens hälsa samt att risken ökar väsentligt för gästen när det gäller att utsättas för brott, säger kommunpolisen Ola Åkesson.

– Det är viktigt att krogägare och krogpersonal arbetar ansvarsfullt, att man bedriver egenkontroll av sin verksamhet så att man dels kan upptäcka märkbart påverkade gäster, för att sedan avvisa dessa ifrån krogen eller att man helt enkelt inte släpper in gäster som har en alldeles för hög berusningsnivå, menar Ola Åkesson.

Hur full får man vara på krogen?

När man uppnår nivån ”märkbart påverkad” ska man enligt alkohollagen nekas entré, nekas alkoholservering och avisas från platsen.

Andra läser just nu
Mer från: Krim

Så skyddar du din identitet

Krim Läget har intervjuat dataskyddsexperten Louise Yngström Valde för att få tips om hur man kan undvika att bl...

Yrket som vill verka utan att synas

Läget har träffat personen som verkar utan att synas, domaren.

Skärpt säkerhet i Skaraborgs tingsrätt

På måndag införs säkerhetskontroller i Skaraborgs tingsrätt.

Falsk leg - vanligt men farligt

Krim Vad händer om man åker fast? Alma, 22-år, berättar.

Bartender misstänks för brott mot alkohollagen

Krim Efter en tillsyn av polisen förra helgen misstänkts en bartend...

Underliga lagar på sommarsemestern

Krim Läget listar annorlunda lagar i länderna svenskar älskar att åka till.

Mer från Läget
1 min

Bli en klimathjälte genom att få maten att hålla längre

Play Varje år slängs tonvis av maten vi köper. Ofta är det för att ...

3 min

Gingerjompa berättar om hur det är att vara TikTokare

Play Läget har följt den svenska influencern John Hedin, också känd som Gingerjompa, när han intervjuar människo...

3 min

Spelmissbruk: ”Börjar som spännande och kul”

Spelmissbruk blev klassat som en sjukdom i Sverige år 2017.

Fightingspelsträffar - den moderna arkaden

Play öreningen LightDash träffas varje vecka i en brädspelsbutik för att spela fightingspel. Men varför ses fysi...

Krympflation - tricket funkar, om du inte ser det

Ekonomi Tycker du också att chipspåsarna med tiden innehåller mer luft...

Så skyddar du din identitet

Krim Läget har intervjuat dataskyddsexperten Louise Yngström Valde för att få tips om hur man kan undvika att bl...