Barns sociala medie-beroende kan kosta plattformar

Föräldrar i Kalifornien vars barn blivit beroende av sociala medier kan snart hålla bolagen ansvariga. Det säger ett nytt lagförslag som i måndags gick igenom delstatens lagstiftande församling.

SOCIALA MEDIER. Foto: Jessica Gow/TT

Plattformar som TikTok och Instagram kan stämmas på uppåt 25 000 dollar, vilket motsvarar 245 000 kronor, om barn under 18 år skadas antingen ”fysiskt, mentalt, känslomässigt, utvecklingsmässigt eller materiellt” av ett sociala medier-beroende, skriver TT.

Företagsledare har varnat för att plattformarna kan upphöra med verksamhet för barn om lagen går igenom, för att inte riskera att bli stämda på stora summor.

Lagförslaget ska enbart gälla bolag som haft minst 100 miljoner dollar i intäkter det senaste året. Därmed riktar förslaget sig till tech-jättar som Instagram, TikTok och Facebook.

Efter att lagförslaget nu röstats igenom i delstatsförsamlingen tas det till Kaliforniens senat. Där följer veckor av förhandlingar och utfrågningar. Om lagförslaget röstas igenom även där börjar lagen gälla den första januari nästa år.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget