Barncancerfonden vill öka stödet för syskon till cancersjuka: ”Bra att de tar upp det”

Syskon till cancersjuka barn riskerar att känna sig ensamma, prestera sämre i skolan och få svårare att skaffa jobb. Det visar Barncancerfondens rapport ”De osynliga syskonen”.

– Det är bra att de tar upp det, säger Miranda Johansson som har en lillebror som haft cancer.

Miranda Johansson var 14 år när hennes lillebror fick cancer. Idag är han frisk.
Miranda Johansson var 14 år när hennes lillebror fick cancer. Idag är han frisk.

Att ha ett syskon med cancer

I samband med den internationella syskondagen den 10 april släppte Barncancerfonden rapporten ”De osynliga syskonen”. I den framkommer det att syskon till cancersjuka barn drabbas negativt av situationen. De riskerar bland annat att prestera sämre i skolan och få det svårare att etablera sig på arbetsmarknaden.

Miranda Johansson, 24 från Mariestad var 14 år när hennes lillebror fick cancerformen lymfom. Under behandlingen bodde hon hemma hos sin moster, eftersom sjukhuset låg långt bort. För henne var stödet från lärarna i skolan viktigt.

– Lärarna pratade med mig och fanns där. Jag var inte så mycket på sjukhuset men jag tror att de syskon som bodde där hade syskonstödjare, säger Miranda.

Mirandas mamma bodde på sjukhuset under behandlingen och ibland händer det att en hel familj måste flytta på sig när ett barn insjuknar i cancer. Det påverkar skolsituationen, vilket är en av frågorna som rapporten lyfter.

Skolplikt trots sjukdom

Kärstin Ödman Ryberg är sakkunnig på samhällskontakter och analys på Barncancerfonden. Hon förklarar att cancersjuka barn och deras syskon har skolplikt, trots att de bor på sjukhuset. Då finns det sjukhusskolor där barnen kan få undervisning.

– Just nu är sjukhusskolan främst till för barn som är sjuka. Det ska finnas för syskon också tycker vi, säger Kärstin Ödman Ryberg.

”De osynliga syskonen” är baserad på Barncancerfondens enkätundersökning från 2021. Den riktar sig till vårdnadshavare som besvarar hur de anser att stödet till syskonen har fungerat. Man har även använt sig av forskning och kontakt med drabbade familjer.

Får syskonen själva besvara någon enkät?

– Än har vi inte lyckats se till att syskon får svara själva men vi jobbar för att kunna göra en undersökning till målgruppen. Då krävs det att vi hittar ett bra sätt att närma oss dem och det vill vi, säger Kärstin Ödman Ryberg.

Miranda Johansson tycker att det är bra att Barncancerfonden tar upp frågan om ökat stöd.

– Jag tycker att det är bra att de tar upp det. Syskonen är en stor del runt den som blir sjuk. Alla påverkas om en person får cancer, säger hon.

Ämnen i artikeln
Mer från: Nyheter
Mer från Läget