Barnäktenskap i Bangladesh kan stoppas med app

Minderåriga som ingått äktenskap i grannlandet Indien
Minderåriga som ingått äktenskap i grannlandet Indien

I Bangladesh gifter sig över hälften av alla flickor innan de fyllt 18 år, trots att detta är olagligt. Nu har man tagit fram en app som ska hjälpa till att stoppa detta.

Det är organisationen Plan International som tillsammans med regeringen i Bangladesh har tagit fram appen. Den är skapad för religiösa företrädare och tjänstemän, de som registrerar äktenskap.

- Om vi kan få med oss de människor som är inblandade i ett tidigt skede, då finns det ingen kvar som kan godkänna, registrera eller ordna ett äktenskap för ett barn, säger Soumya Guha, chef vid Plan Bangladesh, enligt TT.

3 750 äktenskap stoppades på grund av appen under en sex månaders testperiod enligt organisationen. Appen har ett digitalt register där användaren kan söka upp dem som ingår giftemål. Om någon av dem inte uppnått rätt ålder får man en varning och äktenskapet kan stoppas.

Lagen säger att män måste ha fyllt 21 år innan de får gifta sig, kvinnor måste vara minst 18 år gamla. Trots detta har FN-organet Unicef rapporterat att över hälften av flickorna gifter sig innan de fyllt 18. Bangladesh premiärminister har som mål att stoppa barnäktenskap helt innan år 2041.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget