Barn belönade för sexuella handlingar på nätet

Nästan nio av tio finska barn har någon gång fått meddelanden med sexuella undertoner. Nästan en tredjedel har fått det av äldre personer. Det visar en ny undersökning av organisationen Rädda Barnen.

Nio av tio finska barn har någon gång fått meddelanden med sexuella undertoner.
Nio av tio finska barn har någon gång fått meddelanden med sexuella undertoner.

En ny rapport av Rädda Barnen undersöker ungas kontakt med grooming i Finland. Det vill säga en process då främst vuxna tar kontakt med minderåriga i sexuellt syfte.

Rapporten visar att en stor del av landets 11-17-åringar, nästan 90 procent, har fått meddelanden med sexuella undertoner. Åtminstone en tredjedel av dessa har fått meddelanden av personer som är minst fem år äldre än de själva.

Det handlar inte bara om meddelanden. Tre av fyra barn har blivit ombedda att skicka nakenbilder och 80 procent har fått bilder skickade till sig. Till Svenska Yle förklarar Tanja Simola, specialsakkunnig vid Rädda Barnen, att grooming är väldigt vanligt.

Vart tredje barn som har svarat på Rädda Barnens enkät har blivit erbjuden belöning för sexuella handlingar. Det kan handla om pengar, tobak eller alkohol.

På frågan om varför de talar med främmande på nätet svarade över hälften av barnen att dem varit uttråkade. 40 procent svarade att de har varit nyfikna. Vart tredje barn har inte förstått situationen. Vart fjärde har känt sig ensam eller har inte vågat vägra. Femton procent svarade att de varit intresserade av sex och sexualitet.

Det kan vara lättare för barn att ställa frågor om sex anonymt på nätet än att diskutera det med vuxna i sin närhet. Simola menar att barnet kanske inte fått tillräckligt information om sexualitet hemma eller i skolan.

– Sexualundervisningen har kanske varit bristfällig, eller så har saker som barnet är nyfiket på just då inte behandlats, säger Simola i en intervju med Svenska Yle.

En sak som kom fram i undersökningen är att barn vill diskutera faror på nätet. De vill prata om ämnet i skolan men vågar inte be om det. Simola rekommenderar att man tar upp ämnet i vardagliga situationer inom familjen.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget