Bare knuckle boxing – olagligt men allt mer populärt

Boxning utan handskar är olagligt i Sverige. Ändå arrangeras galor i det dolda. – Jag gillade inte riktigt känslan av att tävla med handskar. Bare knuckle boxing kändes mer som min grej, berättar Liam Wilson.

Mathilda och Liam Wilson. Foto : Tim Waage
Mathilda och Liam Wilson. Foto : Tim Waage

Bare knuckle boxing, eller boxning utan handskar. Det låter som taget ur en av Guy Ritchies filmer, men på senare tid har scenen vuxit runtom i världen. I USA kan de som tävlar tjäna upp mot 500 000 dollar för en match.

Mathilda och Liam Wilson är 31 respektive 34 år gamla. De är gifta och bor i Farsta i Stockholm. Båda två tävlar i bare knuckle boxing och Matilda är den första svenska kvinnan inom sporten. Men eftersom tävlingar inte är lagligt i Sverige så söker de sig utomlands för att få motstånd.

 Det hela började med att jag och Liam skulle tävla i kickboxning i England. När vi kom fram så hade vi däremot inga motståndare, så jag vart erbjuden en boxningsmatch och Liam vart erbjuden en match i bare knuckle. Det var så vi fick upp ögonen för sporten, säger Mathilda Wilson.

Liam växte upp i Liverpool i England. Innan han kom till Sverige så arbetade han som snickare och hamnade ofta i slagsmål. När han var 27 år så hittade han kampsporten, och testade på att tävla. Det var även då som bråken utanför ringen upphörde i samband med flytten till Sverige.

–  Jag testade på att tävla i både thaiboxning och boxning, men jag gillade inte riktigt känslan av att tävla med handskar. Efter att ha testat en match i bare knuckle boxing kändes det mer som min grej, berättar Liam Wilson.

Knuckle sports promotion är en svensk arrangör av bare knuckle boxing som trots att det är olagligt lägger ut material på sociala medier från matcher. På deras instagram marknadsför sig organisationen precis som vilken annan laglig gala som helst. För den som är intresserad av att titta på evenemangen så streamas de via youtube, och biljetter säljs genom att skriva till deras Instagram för den som vill titta på plats. Däremot undviker arrangörerna att lägga ut vart tävlingar äger rum tills sista stund, så att inte polis ska förhindra deras arbete.

Risker

Lisa Villabona, förbundsläkare i thaiboxningsförbundet. Foto : Privat
Lisa Villabona, förbundsläkare i thaiboxningsförbundet. Foto : Privat

Lisa Villabona, 39, är legitimerad läkare och förbundsläkare för svenska thaiboxningsförbundet. Hon har en lång erfarenhet av att jobba som matchläkare på olika tävlar inom kampsport.

– Det finns risker med bare knuckle boxing, det finns det med all form av kampsport där slag mot huvudet förekommer. Det bör de som ställer upp vara väl medvetna om. Däremot om det har någon betydelse ifall de tävlande har handskar eller ej är svårt att säga. Allt beror på regelverket. Ju mer trauma mot huvudet, desto sämre. Hjärnan kan till skillnad från kroppen inte läka vid skador. Därför är det av särskild vikt att ha tydliga regelverk, läkare på plats och domare som avbryter matcher, säger Lisa Villabona.

Inga planer på att sluta

Idag är proffsboxning lagligt i Sverige liksom andra kampsporter som tillåter slag mot huvudet. För att arrangera tävlingar krävs tillstånd enligt lag. På plats ska utbildade domare och läkare finnas och de som tävlar behöver genomgå en medicinsk kontroll innan de tillåts delta.

Mathilda Wilson berättar att hon är väl medveten om riskerna med bare knuckle boxing och inte har några planer på att sluta tävla. Tvärtom har hon en match inplanerad i sommar. Innan hon började med kampsport höll hon på med ridning.

– Det är mycket mer skador inom ridsport. Titta bara på fälttävlan, där dör både hästar och ryttare. Det finns risker i allt, bilsport och racing är ytterligare ett exempel, säger Matilda Wilson

Andra läser just nu
Mer från: Krim
Mer från Läget