Alice, Wilma, Ellen, Rut, Greta och Leif. Det är visenterna som tog resan från Avesta Visentpark till ett liv i frihet i rumänska Karpaterna. Transportbilen, som i sin storlek hade kunnat lasta en större folksamling, stod redo för de håriga bjässarna. Läget var på plats för att se hur lastningen gick till.
Visenten, den amerikanska bisonoxens europeiska släkting.
Foto: Rickard Bahgat
Inför transporten hade visenterna fått ett lugnande depåpreparat som varar i upp emot två veckor, och först ut att lastas var Alice.
Veterinär Sven Björk satte en väl siktad sömnpil i hennes lår. Alice studsade runt ett par rundor i hagen tills slagen från svansen långsamt saktade ner, benen darrade till och djuret likt ett stort hus rasade ner till marken.
Därefter sattes hon i en så kallad "älgpulka", rep fästes till en fyrhjuling som drog henne först upp på vågen, och sedan med mankraft in i den höfyllda lastbilen.
Personalstyrkan på Avesta Visentpark förbereder för transport.
Foto: Rickard Bahgat
Veterinär Sven Björk tar kvigan vid hornen.
Foto: Rickard Bahgat
Aveln av visenter har pågått i Avesta sen 30-talet, vilket gjort att djuren från Folkarebygden tillhör några av de få stammar vars genetik ligger till grund för stora delar av den nya populationen.
– Ett tag fanns det knappt några visenter kvar i Europa. Över tid har man avlat fram de 5000 visenterna som finns idag, varav 3000 i det fria, från några få blodslinjer. Och en av dem kommer då från Avesta, säger Staffan Widstrand, grundare av Rewilding Europe som driver arbete i syfte att förvilda Europa och som samarbetar med Avesta Visentpark sen 2014.
Djuren fick åka "älgpulka" med skönhetsmask.
Foto: Rickard Bahgat
Det ungerska företaget Hunland, som sköter själva flytten, transporterar vanligtvis boskap som getter och kossor över Europa och Asien. Men transporten av visenter till just Rumänien har ett särskilt värde, enligt Staffan Widstrand.
– När de första visenterna kom till Rumänien var folket där väldigt tacksamma, det är ett djur som funnits i området i alla tider. Föreställ dig att älgen skulle försvinna från Sverige. Det är en del av den svenska folksjälen och skulle innebära en förlorad pusselbit. Därför är de väldigt glada i länder som Rumänien att visenterna återigen kan vandra fritt i naturen.