Åttondeklassare en av vinnarna i årets fågelholkstävling

Igår avgjordes Naturskyddsföreningens årliga SM i fågelholk. Klass 8F på Västra skolan i Falun tillverkade en holk med utseendet av en bastu vilket uppskattades av publiken – de tog hem första platsen i sin kategori.

Bastuholken som tog hem vinsten i sin kategori.
Bastuholken som tog hem vinsten i sin kategori.

Varje år arrangerar Naturskyddsföreningen SM i bästa fågelholk för elever i förskoleklass till gymnasiet. Skolor från olika platser i Sverige deltar och i år valdes 15 finalister ut. Bland dem fanns fågelholkar inspirerade av flamingos, svampar och badhytter.

På Naturskyddsföreningens hemsida har allmänheten kunnat rösta på sin favorit. Röstningen har varit uppdelad i tre ålderskategorier. I den äldsta gruppen, från årskurs sju till gymnasiet, vann klass 8F på Västra skolan i Falun. Deras holk ser ut som en bastu vilket uppskattades av röstarna. De fick hela 53 procent i sin kategori.

Från födsel till flygning

Arrangörerna delade även ut ett specialpris till särskolan på Sanda utbildningscentrum i Huskvarna. Deras fågelholk som kallas ”trafikljuset” har en inbyggd kamera. Genom den kan eleverna  följa fåglarnas årscykel, från att de lägger ägg till att fågelungarna blir redo att flyga.

Vinsten motiveras med att eleverna har tagit sig an de större samhällsfrågorna. Genom den enkla frågan hur fåglarna bor berör eleverna även människans förhållande till djuren och naturen. Det skriver Naturskyddsföreningen på sin hemsida.

Andra läser just nu
Mer från Läget