Att handla reko kan vara allt viktigare under coronapandemin

Konceptet reko-ringen skapar mötesplatser där konsumenter enkelt kan köpa lokala produkter. Något som både hjälper de lokala företagen och gynnar klimatet.

Reko-ringen är ett koncept som kom till Sverige redan 2016 och som de senaste åren har vuxit stadigt. Idag finns reko-ringen på ungefär 175 olika platser runt om i Sverige. Konceptet snappades upp av Thomas Snellman i Frankrike där han fick se hur lokala bönder sålde mat ur sina bakluckor.

Konceptet reko-ringen är ett sätt att handla lokala livsmedel direkt från producenten. Konsumenten får i förväg beställa de varor hen vill köpa av olika producenter och vid ett och samma tillfälle delas dessa produkter ut vid en speciell utlämningsplats.

– Reko-ringen gör att konsumenten lär känna sin mat på ett annat sätt och man skapar en relation mellan köpare och säljare, säger Håkan Eriksson, projektledare för Hushållningssällskapets uppdrag kring Reko.

På bestämda utlämningsplatser kan konsumenterna hämta sina förbeställda varor.
På bestämda utlämningsplatser kan konsumenterna hämta sina förbeställda varor.

Under rådande coronapandemi är det många förtagare som kämpar för deras överlevnad. Genom att handla via en reko-ring kan du både stötta lokala företagare och gynna klimatet.

– När vi handlar av våra lokala producenter kan vi hålla företagsproduktionen igång och vi blir inte lika beroende av import. Det är ett sätt att värna och främja den lokala ekonomin, säger Håkan Eriksson, projektledare för Hushållningssällskapets uppdrag kring Reko.

Reko-ringen är ett enkelt sätt för konsumenter att handla lokala produkter samtidigt som producenterna kan ta rätt betalt för deras produkter eftersom inga mellanhänder behövs. Klimatet gynnas dels för att transporten minskar men också för att kunderna beställer vad de vill ha i förväg vilket gör att svinnet minskar.

Något annat som konceptet reko-ringen bidrar till är att säkra den inhemska livsmedelskonsumtionen. Coronapandemin har fått oss att fundera över hur länge Sverige skulle klara sig utan import från andra länder. Självklart är vi beroende av import och det kommer vi alltid att vara. Men genom att stärka den inhemska livsmedelskonsumtionen kanske vi slipper samma bukringshysteri i framtiden.

Mer från: Nyheter
Mer från Läget