Återbruk och återvinning - lättare än någonsin

Konceptet Pop-up återbruk gör det enklare att återvinna med deras mobila återvinningsstationer. Läget tar reda på varför det är viktigt att återvinna farligt avfall och besöker Pop-up återbruk i Vällingby.

Pop-up återbruk i Vällingby den 10 april.
Pop-up återbruk i Vällingby den 10 april.

Ungdomsbarometerns trendrapport 2022 visar att återbruk är ett begrepp som ungdomar uppmärksammar. Enligt rapporten vill unga i sitt miljöengagemang påverka på ett effektivt och individuellt plan.

Ett sätt att bidra till återbruk och återvinning är Stockholm Vatten och Avfalls återkommande koncept ”Pop-up återbruk”, deras turnerande mobila återvinningsstation. Årets säsong började i april och pågår till oktober, med flera stopp över hela Stockholm stad.

Så fungerar Pop-up återbruk

Två containrar ställs upp på angiven plats mellan klockan 10 och 16. I ena containern lämnar man saker för återbruk eller återvinning, medan den andra fungerar som en fyndhörna där de lägger fram sådant som lämnas in. Det är kostnadsfritt att fynda.

Pop-up återbruk vänder sig till fotgängare och cyklister. Man kan lämna saker man enkelt bär med sig som kläder, mindre möbler, inredningsartiklar. Det finns även en lådcykel att låna i upp till två timmar för att frakta sina saker till återbruksplatsen, men för större saker som kräver bil hänvisar man till en vanlig återvinningsstation.

Nallebjörn, köksartiklar och skor i fyndhörnan på Pop-up återbruk.
Nallebjörn, köksartiklar och skor i fyndhörnan på Pop-up återbruk.

Utöver att lämna saker för återbruk kan man också lämna trasiga saker, elektronik och farligt avfall för återvinning. Personalen på plats hjälper till att sortera avfallet i rätt behållare, men hur bra koll har vi egentligen på återvinning?

Martina Radman Campos, 16 år, Nahome Amare och Julia Tsegay, 15 år pratar med Läget om deras återbruk- och återvinningsvanor.

– Jag har varit på pop-up återbruk förut när det var i Blackeberg och då lämnade jag gamla kläder, säger Martina Radman Campos.

De har olika uppfattningar om vad som gäller för hur vissa produkter ska återvinnas. Trasiga hörlurar återvinner Nahome Amare som elektronik medan Marina Radman Campos berättar att hon kastar hörlurar i papperskorgen. Nagellacksburkar återvinner hon däremot som glas medan Julia Tsegay är osäker på vad hon brukar göra med sina gamla nagellack.

Julia Tsegay, Nahome Amare, 15 och Martina Radman Campos, 16 hänger i Vällingby centrum.
Julia Tsegay, Nahome Amare, 15 och Martina Radman Campos, 16 hänger i Vällingby centrum.

Varför är det viktigt att återvinna saker som nagellack, sprayburkar och elektronik i stället för att slänga det i papperskorgen? Läget har pratat med Gabriella Herger, teknisk utredare på Stockholm Vatten och Avfall om varför vissa saker klassas som farligt avfall.

Farligt avfall är avfall som på något sätt kan vara skadligt för vår hälsa eller för miljön. Elektronik innehåller miljöskadliga ämnen och en mängd ädelmetaller och material som kan användas till nya produkter.

Allt som har sladdar eller batterier är elektronik och ska återvinnas.

Det är lätt hänt att gammalt nagellack hamnar i papperskorgen, men vad händer om man inte återvinner det ordentligt? Nagellack kan innehålla både brandfarliga och miljöfarliga ämnen. En ugn som förbränner vanliga sopor arbetar på andra temperaturer och med annan reningsteknik än de ugnar som bränner farligt avfall.

– Det kan leda till att vissa ämnen inte blir helt förbrända och då släpps de ut i miljön i stället, säger Gabriella Herger.

Sprayburkar är en annan produkt som är viktig att man återvinner ordentligt då de är trycksatta. När en sprayburk hamnar i en vanlig förbränningsugn uppstår det en smäll när trycket släpps ut. Vid återvinning av farligt avfall punkterar de förpackningarna innan förbränning så att det inte sker. Man kan lämna tömda sprayburkar i behållaren för metallförpackningar, men då måste de vara helt tomma. De betraktas som tomma när det inte kommer ut mer ur burken när man håller sprayknappen intryckt, och den är tyst.

Är man osäker är det bättre att lämna sprayburkar i farligt avfall.

Att veta hur saker ska sorteras är inte alltid lätt men en sak är säker: Det råder inga delade meningar bland Martina Radman Campos, Julia Tsegay och Nahome Amare om att man borde återvinna. Det är en självklarhet.

– Det är ju bra för miljön, säger Nahome Amare.

Webbfråga Återvinner du nagellack i farligt avfall?

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från Läget