Åtal väcks för grova barnövergrepp

Har du eller någon i din närhet blivit utsatt för övergrepp? Kontakta BRIS på 116 111 eller gå in på deras hemsida här för hjälp.  

Kalmar tingsrätt.
Kalmar tingsrätt.

En man och en kvinna åtalas i Kalmar tingsrätt för grov våldtäkt, grovt sexuellt övergrepp samt sexuellt ofredande mot två små barn. Övergreppen ska ha skett under flera års tid. Totalt gäller det 382 brottsmisstankar.

Artikeln har uppdaterats. 

En utredning inleddes då socialförvaltningen polisanmälde händelserna, efter att ha tagit del av uppgifterna från en annan myndighet.

– Det här är ett av de största målen i landet vad gäller sexuella övergrepp mot barn och egenproducerad barnporr. Det är egna övergrepp som delvis är dokumenterade, har kammaråklagare Linda Caneus tidigare sagt till Barometern.

Mannen och kvinnan har suttit häktade sedan maj respektive juni förra året.

Den häktade och åtalade kvinnan arbetade på en förskola när hon greps men den misstänkta brottsligheten ska inte ha någon koppling till hennes yrkesutövning, enligt tidigare uttalanden från åklagaren.

En till kvinna åtalas i målet men hon har inte suttit frihetsberövad.

En presskonferens hålls under dagen av polis och åklagare om åtalet.

Ytterligare detaljer har framkommit angående åtalet i Kalmar tingsrätt mot den man och kvinna som ska ha utsatt två små barn för grova övergrepp.

Barnen ska vara närstående till mannen och kvinnan och många övergrepp ska ha begåtts när de bodde tillsammans. Övergreppen ska ha skett under flera års tid och totalt gäller det 382 brottsmisstankar.

– Det är oerhört allvarliga brott mot barn och jag anser att mannen och kvinnan hänsynslöst har utnyttjat barnen och begått brotten systematiskt. Totalt ingår 382 brottsmisstankar i åtalet, säger förundersökningsledare Linda Caneus.

Ytterligare brottsmisstankar som uppges är bland annat grovt utnyttjande av barn för sexuell posering samt barnpornografibrott och misshandel.

Tack vare att en läkare snabbt gjorde en orosanmälan till socialtjänsten kunde brotten upptäckas.

– Alla myndigheter som träffar barn måste slå larm när de misstänker brottslighet. Det visar det här ärendet, säger Linda Caneus.

Utredningen visar att varken mannen eller kvinnan ska ha begått brott i sin yrkesutövning.

Samtliga inblandade förnekar brott.

Förhandlingen i tingsrätten startar 19 april och beräknas ta 25–30 dagar och kommer till största del hållas bakom stängda dörrar.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget