Att vara sjuk
Jag träffar Charlie, 26, på ett café några kvarter från Wollmar Yxkullsgatan i Stockholm. Hon är tyst ett tag, som om hon försöker återvända till känslan, innan hon börjar berätta:
– Det är som att man det inte går att sluta. Och det känns inte ens bra, man njuter inte medan man äter. Men man kan inte sluta.
Charlie, som egentligen heter något annat, beskriver hur det känns att hetsäta. Hon säger att den tiden känns väldigt avlägsen nu och beställer gröt med blåbärssylt och en fralla.
– Sedan kom alltid skammen. Oron i kroppen. Ångesten som man liksom blev rastlös av.
Under sitt andra år i gymnasiet fick hon ätstörningar. Det började oskyldigt: det var jul och hon bestämde sig för att bli smalare till sommaren. Men hon började svälta sig själv i perioder. Och i andra perioder hetsåt hon.
Bilden av ätstörningar
Psykologen Ata Ghaderi, som jobbar på Stockholms centrum för ätstörningar, tycker att det är dags att bilden av ätstörningar breddas. Det är vanligt att man, som Charlie, har en blandning av flera ätstörningar samtidigt, eller att en ätstörning efter ett tag utvecklas till en annan. Men den enskilt vanligaste diagnosen är hetsätningsstörning. Det innebär att man regelbundet tappar kontrollen och äter relativt stora mängder mat. Näst vanligast är bulimi. I båda dessa tillstånd är man oftast normal- eller överviktig.
Och trots att ätstörningar ofta associeras med tjejer så berättar Ata Ghaderi att forskning tyder på att upp till 20 procent av alla med ätstörningar är killar och män. Bland personer med hetsätningsstörning är könsfördelningen ännu jämnare. Det är dock svårt att säga exakt hur många som är män, eftersom de flesta som har ätstörningar inte söker vård, och det störta mörkertalet tros vara just män.
Följderna av en skev bild av ätstörningar
– Jag sa att jag hade problem med magen och att det var därför jag inte kunde äta, berättar Thor Rutgersson, 37, som led av anorexia och bulimi under gymnasiet.
Idag jobbar han på Frisk & Fri, riksföreningen mot ätstörningar, som bedriver stödverksamhet mot ätstörningar. När han sa att han inte kunde äta på grund av sin mage så trodde folk på honom, till och med han själv trodde på det i början. Att ätstörningar länge har setts som en sjukdom som drabbar tjejer kan ha bidragit till att folk inte ifrågasatte honom mer. Och att han själv först inte insåg att han var sjuk. Det finns både skam och stigmatisering kring killar med ätstörningar. Och till och med professionella påverkas av det, menar Ata Ghaderi:
– Om en kille mår dåligt och går till sin husläkare misstänker läkaren depression, inte ätstörningar. Och när läkaren frågar om depressiva tecken så finns de där, för de kommer på köpet, säger han.
Ätstörningar är alltså ofta svåra att upptäcka, och bilden av att det ska handla om en smal tjej förvillar den som försöker.
Att bli frisk
Men i Thor Rutgerssons klass gick en person som själv hade haft ätstörningar. Hon såg direkt vad det handlade om, och hon konfronterade honom. Efter att hon hade följt med honom till sjukhuset började han tillslut inse. Då fick han gå en ätstörningsbehandling och blev bättre, men hade två återfallsperioder under 20-årsåldern.
Idag är han kritisk mot att man behöver få en diagnos för att få specialisthjälp, eftersom man behöver vara väldigt sjuk för att uppnå alla kriterier i en diagnos. På Frisk & Fri arbetar han för att personer ska få hjälp tidigt i sjukdomen, så att de aldrig behöver bli riktigt så dåliga. Bland annat genom att informera om ätstörningar så att alla kan bli bättre på att upptäcka dem, hos både tjejer och killar.
Även Charlie blev konfronterad och började en behandling i Stockholms centrum för ätstörningar. Hon minns det orangea huset på Wollmar Yxkullsgatan. Där blev hon långsamt bättre. För sex år sedan blev hon utskriven därifrån. Dagen innan åt hon hamburgare på en restaurang.
– Jag åt. Det var gott. Och det var inget mer med det.
Idag har varken Charlie eller Thor Rutgersson ätstörningar längre. De fick hjälp och kunde bli av med sina sjukdomar.
– Det är så många som går runt och lider utan att söka hjälp. Sök hjälp. De allra flesta med ätstörningar, oavsett om du är tjej eller kille, smal eller inte smal, kan bli helt fria, säger Ata Ghaderi.