Astrid Lindgren utpekad i rysk nazistkampanj

Astrid Lindgren är en av de kända svenska personer som pekas ut som nazist i en reklamkampanj i Ryssland.

Författaren Astrid Lindgren
Författaren Astrid Lindgren

I en reklamkampanj i Ryssland pekas svenska kändisar ut som nazister. Kampanjen visas i busskurer och innehåller citat från döda svenska kända personer. Astrid Lindgren (författare), Ingvar Kamprad (grundaren av IKEA), Ingmar Bergman (filmregissör), och Gustav V (kung av Sverige i början av 1900-talet) förekommer. Det sägs vara en rysk organisation som ligger bakom kampanjen.

– Som svensk känns det helt skevt och fel, säger Anisa Zigaf till Läget.

Anisa Zigaf har alltid älskat Astrid Lindgrens verk. Hon har växt upp framför Astrid Lindgren-filmerna och vaggades till sömns av ljudet av “EEEEEMIIIIIIIIL!!!”, som är ett känt citat från historierna om Emil i Lönneberga.

Astrid Lindgrens barnbarn uttalar sig

”Astrid Lindgren var, som alla vet, en engagerad anti-nazist. Affischerna är en del av en medveten desinformationskampanj och har ingenting med sanningen att göra”, skriver Olle Nyman, barnbarn till Astrid Lindgren i en kommentar till Läget.

Pippi Långstrump - Astrid Lindgrens mest kända karaktär
Pippi Långstrump - Astrid Lindgrens mest kända karaktär

Astrid Lindgren har skrivit barnböcker som är kända världen över. Hennes böcker har blivit till filmer, och filmerna har spelats i de svenska hemmen sen i mitten av 1900-talet. Den första boken som filmatiserades var Mästerdetektiven Blomkvist, och nästan direkt efter den filmades Pippi Långstrump. Karaktären är känd över hela världen och böckerna om Pippi Långstrump är översatta till 77 språk. Visste du att Pippi heter Lína langsokkur på isländska?

Men han fattas mej, skrek Mattis. Han fattas mej så det skär i bröstet!

Astrid Lindgren har lärt barn om död och kärlek i generationer och “Men han fattas mej, skrek Mattis. Han fattas mej så det skär i bröstet!” är ett citat från Ronja Rövardotter. Detta är bara ett exempel där döden har varit närvarande i Astrid Lindgrens författarskap.

Läget har varit i kontakt med UD, Utrikesdepartementet, som menar att det inte är första gången som Ryssland påstår att länder och individer är nazister.

Mer från: Nyheter
Mer från Läget