Arbetslös? Utbilda dig inom grafisk design

Det väntas bli 1000 nya jobb inom den grafiska branschen fram till 2024. Detta enligt en ny undersökning av Grafiska Företagen.

Foto: Bertil Enevåg Ericson / TT
Foto: Bertil Enevåg Ericson / TT

Goda nyheter för den som vill jobba som bokbindare, grafisk formgivare eller tryckare: branschen planerar att rekrytera stort de kommande åren enligt en ny rapport från branschorganisationen Grafiska Företagen.

– Det vanligaste man vill ha är tryckare, och det är också det svåraste att hitta därför att det finns nästan inga tryckarutbildningar, säger Henrik Smedmark, kompetenspolitisk chef på Grafiska Företagen, till Läget.

Idag kan man gå gymnasieutbildning i tryck på två ställen i landet: Borås och Sunne. Vissa estetiska program med inriktning bild och form kan också ge förberedelse för arbetet. Henrik Smedmark säger att det viktigaste är att kunna tekniken.

– Har man en yrkesteknisk utbildning i bagaget, egentligen vilken som, då kan man lära sig estetiska bitarna. Men saknar man de tekniska kompetenserna i botten så är det svårare att ta sig fram, säger han.

Under 2021 rekryterade de 900 personer vilket var många fler än vanligt, enligt rapporten. Det berodde bland annat på att de behövde ersätta personal som fallit bort under pandemin.

Mer från: Nyheter
Mer från Läget