Är det värt det att köpa begagnade kläder?

Att handla secondhand har blivit allt vanligare, rapporterar SvD och SVT.
Att handla secondhand har blivit allt vanligare, rapporterar SvD och SVT.

Efterfrågan på begagnade kläder har ökat i takt med den stigande inflationen. Modebranschen protesterar mot den höjda reperationsmomsen som regeringen infört.

– Vi vill tjäna pengar – men också klara våra klimatmål.

Inflation berör oss alla. Medan priserna stiger söker många människor andra alternativ. SvD rapporterade den 15 mars om en undersökning gjord av Sifo och Blocket där var femte person svarade att de skulle handla begagnat bara för att klara av sin budget.

I samma artikel säger tolvåriga Hilda till SvD att hon väljer att köpa begagnade kläder för både miljöns skull och för att priserna är lägre:

– Jag handlar secondhand för att det är miljövänligt, säger hon. Det slösar inte lika mycket på resurserna som det gör med vanliga kläder, menar hon.

Hon är inte den enda som föredrar secondhand eller begagnade kläder. För några dagar sedan publicerade SVT ett inslag där man bland annat konstaterade att efterfrågan efter begagnade kläder var så stor att det var ont om kläder i många områden. Enhetschef för Röda Korset Magnus Lundén berättar att skillnaden är stor om man jämför före och efter inflationen:

—Vi märker en skillnad när det gäller volymen av kläder och att det kommer in färre märkeskläder, säger Lundén till SVT.

För att dra ner konsumtionen och bidra till den hållbara utvecklingen erbjuder flera modebolag reparationsservice till sina kunder där man lagar gamla kläder istället för att köpa nya. Men efter att regeringen släppte en ny bestämmelse där de höjde momsen på reparationerna från sex till tolv procent är många oroade över hur man kan vara miljövänlig och samtidigt ha rimliga priser.

Momset för att reperera modekläder har stigit från 6 till 12%
Momset för att reperera modekläder har stigit från 6 till 12%

Hållbarhetsdirektör på Lindex, Sandra Roos, tycker att regeringen gjorde fel.

—Vi vill tjäna pengar - men också klara av våra klimatmål, säger Roos till SVT.

Att handla mer klimatvänligt kan ha sina svårigheter i stunder när ekonomin är instabil. Men även i dagens situation finns det möjligheter att konsumera på ett sätt som sparar på den egna budgeten men samtidigt har klimatets framtid i baktanken.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget