Ännu ett år av en annorlunda Ramadan

Ikväll den 13:e april börjar Ramadan, månaden inom den muslimska tron då man fastar. Men precis som förra året kommer Ramadan vara annorlunda i år på grund av coronapandemin.

Stockholms moské håller stängd på grund av pandemin
Stockholms moské håller stängd på grund av pandemin

Imamen och direktören för Stockholms moské, Mahmoud Khalfi, förklarar varför muslimer fastar. Han förklarar att det först och främst finns en plikt för muslimer att fasta. Den troende visar att den tar sin religion på allvar genom att fasta. Det finns även en mer andlig anledning till att fasta.

– Fastan rensar själen och man lär sig mera tålamod. När man fastar lär man sig mycket om sig själv och det kan hjälpa en till att bli en bättre människa, säger han.

Mahmoud Khalfi förklarar att i år och förra året har Ramadan sett annorlunda ut på grund av coronapandemin.

– Vi försöker anpassa oss. Ramadan är en social månad och det är tradition att träffas, men det går ju såklart inte, säger Mahmoud Khali.

Stockholms moské har varit stängd sedan mars förra året på grund av Coronaviruset. Därför har nu moskén anordnat flera onlineaktiviteter och föreläsningar som medlemmar och intresserade kan ta del av.

Ramadan i praktiken

Under fastandet ska den troende tänka över den mat och dryck man under året tagit för givet för att kunna uppskatta maten mer. Fastan stärker bandet mellan den troende och Gud då den troende visar att den kan avstå sina begär för Guds skull.Beroende på hur lång Ramadan är fastar muslimer i 29 eller 30 dagar.

Dagen börjas ofta med en måltid innan gryning som kallas för Suhur för att sedan, när solen gått upp, fortsätta fastan. På kvällen när solen har gått ner äts en måltid som kallas för Iftar. Iftar är oftast en större måltid som delas med släkt och vänner.

Den generella regeln med Ramadan är att alla vuxna kapabla muslimer ska fasta. Barn som inte nått puberteten än, gravida och ammande kvinnor och fysiskt och psykiskt sjuka behöver inte fasta under Ramadan. Även äldre personer där fastan kan innebära skada för deras hälsa behöver inte fasta.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget