Än är det inte kört för Lagerlöf och Linné

Gamla sedlar som skräpar hemma? Släng dem inte! De sedlar som blev ogiltiga förra året går att lämna in och istället få insatta på ett bankkonto.

Selma Lagerlöf, gamla 20-sedeln, och Carl von Linné, gamla 100-sedeln, har fått lämna plats för andra ansikten på den nya sedlarna.
Selma Lagerlöf, gamla 20-sedeln, och Carl von Linné, gamla 100-sedeln, har fått lämna plats för andra ansikten på den nya sedlarna.

Den 30 juni 2017 blev våra gamla sedlar, som introducerades år 1997, ogiltiga. Svenskarna uppmanades att lösa in de sedlar som skulle bli ogiltiga till bankerna. Men många av sedlarna finns fortfarande kvar ute i landet - så många som tolv miljoner hundralappar och fem miljoner femhundralappar. Dessa sedlar, med ett värde på totalt fyra miljarder, är oanvändbara när man ska handla i butiker.

Däremot är det dumt att slänga dem, om man skulle råka ha några kvar hemma. Fram till den sista juni i år går det att ta till vara på sedlarnas forna värde genom att sätta in dem på ett konto, meddelar Riksbanken. Efter det datumet kommer Riksbanken ta ut en avgift på 100 kronor för att lösa in ogiltiga sedlar. Det senare erbjudandet gäller för alla svenska ogiltiga sedlar, oavsett hur gamla de är.

De gamla mynten går däremot inte att lösa in.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget