Amnesty och Human Rights Watch tvingas stänga i Ryssland

Bild på Kreml, Moskva. Mikhail Metzev / TT
Bild på Kreml, Moskva. Mikhail Metzev / TT

Det ryska justitieministeriet förbjuder ett flertal organisationer i Ryssland som arbetar för mänskliga rättigheter.

Sedan den ryska invasionen av Ukraina så har demokratiska röster fått det allt tuffare i Ryssland. I mars så censurerades ryska medier till den grad att flera oberoende medier och tidningar var tvungna att avsluta sin verksamhet. Bland dessa tidningar finns Novaja Gazeta, vars chefredaktör Dmitrij Muratov fick nobels fredspris förra året.

Human Rights Watch, som grundades 1978 i Helsingfors mottog även de Nobels fredspris år 1997 för deras arbete för att förbjuda landminor i krig. Men efter beslutet från ryska justitieministeriet i slutet på förra veckan så meddelar organisationen att de är tvungna att stänga igen sitt kontor i Moskva efter 30 år.

“Vi kommer inte längre att ha ett kontor i Ryssland, men vi kommer att fortsätta att arbeta med Ryssland och att trycka på för att skydda civila i Rysslands krig i Ukraina”. Skriver HRW på sin Instagram.

Utreder krigsbrott

Amnesty International tvingas även de att stänga sitt ryska kontor. Agnes Callamard, generalsekreterare för Amnesty, rapporterade förra veckan att organisationen jobbar för att samla in bevis för att krigsbrott har begåtts av ryska trupper i Ukraina. Organisationen har i dagsläget gått ut med att de har bevis för att den ryska militären har avrättat civila i områden runt Bucha, Ukraina.

Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget