Ambassadör fick sova i bilen

En anställd på Myanmars ambassad i London har utfört en “minikupp” och låst ute landets ambassadör från ambassaden och själv tagit över.

Ambassadör Kyaw Zwar Minn utanför ambassaden i London
Ambassadör Kyaw Zwar Minn utanför ambassaden i London

Ambassadören har de senaste veckorna gjort sig ovän med militärjuntan som tog makten i Myanmar i början av februari. Han har krävt att landets folkvalda ledare Aung San Suu Kyi som sitter i husarrest ska friges.

Sedan kuppen i Myanmar har militären skjutit ihjäl nära 600 människor, däribland fler än 40 barn. Omvärlden har fördömt våldet och flera västmakter har infört sanktioner mot juntan.

—Jag har blivit utelåst, säger ambassadören Kyaw Zwar Minn till nyhetsbyrån Reuters.

Han har sovit i sin bil utanför ambassadbyggnaden i Mayfair. Den brittiske utrikesministern Dominic Raab fördömer den anställdas agerande i ett inlägg på Twitter men säger att det inte finns något den brittiska regeringen kan göra.

"Vi fördömer de mobbningslika handlingar som Myanmars regim utförde i London under gårdagen och vi hyllar Kyaw Zwar Minn för hans mod", skriver ministern i inlägget.

Myanmarier har samlats utanför ambassaden för att protestera mot juntans behandling av civilbefolkningen.

Men ambassadören räknar trots det inte med att få hjälp. Storbritannien säger sig inte längre kunna erkänna Kyaw Zwar Minn som myanmariskt sändebud, då han inte har stöd av sin regering.

Den man som låste ute ambassadören har nu tagit över som ambassadör själv. Kyaw Zwar Minn hade på torsdagsmorgonen ännu inga planer på att kasta in handduken.

—Det här är min byggnad, jag behöver komma in. Därför väntar jag här, sade han till Reuters.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget