Allt fler läser nyheterna via sociala medier

Dagstidningsläsarna minskar medan allt fler läser sina nyheter på Facebook. Även Snapchat utmanar de traditionella medierna på nyhetsfronten.

Sociala medier ökar i popularitet som nyhetskälla medan dagstidningarna sjunker.
Sociala medier ökar i popularitet som nyhetskälla medan dagstidningarna sjunker.

Organisationen Nordicom gör varje år en undersökning om hur medievanorna ser ut hos svenskar mellan 7 och 79 år. Nu har man sammanställt resultatet från förra året:

Sociala medier som Facebook har blivit en av de vanligaste nyhetskällorna. Andelen människor som läser nyheter via Facebook ökade från 22 till 27 procent mellan 2016 och 2017. För ungdomar mellan nio och fjorton år är Snapchat den största nyhetskälla.

Allt fler människor väljer att ta del av sina nyheter digitalt. Det är vanligare idag att man tittar på TV eller lyssnar på radio via till exempel mobilen än att man slår på TV:n eller radion hemma.

En grupp som blir allt färre är dagstidningsläsarna. Mindre än hälften av de tillfrågades läser en dagstidning dagligen, 44 procent. Det är den lägsta årssiffra Nordicom någonsin uppmätt i frågan. År 2016 låg den siffran på 51 procent.

Vart tar du del av nyheter?

Hanna Hagberg, 15 år, från Nyköping.
Hanna Hagberg, 15 år, från Nyköping.

– Jag läser oftast nyheter via sociala medier, typ Facebook och Instagram. De sprids ofta snabbt där. Men det finns nackdelar med det, som lägre trovärdighet och felaktiga vinklingar.

Max Larsson, 16 år, från Nyköping.
Max Larsson, 16 år, från Nyköping.

– Jag läser oftast nyheter på mobilen eller på datorn. Lokala nyheter läser jag på lokaltidningens hemsida. Letar jag större nyheter eller världsnyheter läser jag på en av de stora dagstidningarnas hemsida. Ibland besöker jag även lite andra svenska nyhetssajter.

Webbfråga Vart tar du del av nyheter?

Visa resultat
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget