Allt fler barn överlever cancer

Antal barn som överlever cancer har ökat med fem procent, visar forskning från Barncancerfonden. Det betyder att det varje år är 15 barnfamiljer färre som får ett dödsbesked.

Cancer är vanligaste dödsorsaken för svenska barn från 1-14 år. Statistiken har stått stilla i 20 år, men nu har överlevnaden ökat från 80 till 85 procent.
- Det är helt fantastiskt och överträffar mina förväntningar, säger Kerstin Sollerbrant, forskningschef på Barncancerfonden.

Hon menar antalet överlevande har ökat på grund av bättre behandlingsplaner. Nu går det att identifiera riskgrupper i ett tidigt skede och ge dem extra behandlingar. Det medför att barn som inte svarar på behandling har lika god prognos som andra.

Överlevnaden mäts över en fem års period från det att barnen först insjuknar. I statistiken ryms barn i åldrarna 0-15 år.

Samtidigt som fler barn överlever upplever 70 procent av barnen komplikationer på grund av behandlingen, enligt Sollerbrant. För vissa kan det vara livshotande eller medföra försämrad livskvalitet. Trots detta är hon optimistisk.

- Vi vill utrota barncancer och det kan låta som en utopi, men med tanke på att vi på fem år har ökat överlevnaden från 80 till 85 procent tycker jag ändå att man ska känna sig hoppfull över att det faktiskt går.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från Läget