Allt du behöver veta inför Europa League-finalen

Det är dags för en av fotbollens stora finaler. Två klassiska klubbar gör upp om Europa League-pokalen och en plats i nästa säsongs Champions League. När? Var? Vilka spelare ska du hålla ett extra öga på?

Läget värmer upp inför kvällens drabbning.

Baku står värd för årets final i Europa League.
Baku står värd för årets final i Europa League.

Europa League får räknas som Champions Leagues lite mindre prestigefyllda finrum. Men det tar inte udden av spänningen och betydelsen inför finalen mellan två av Englands största klubbar. Chelsea och Arsenal drabbar samman i en Londonfinal på bortaplan.

Vart spelas finalen?

Finalen spelas på Olympiastadion i Azerbajdzjans huvudstad Baku. Arenan har en kapacitet på knappt 70 000.

Mycket av försnacket har handlat om missnöjet med platsen för finalen. Dyra flygbiljetter har irriterat Londonsupportrar och försvårat biljettförsäljning. Ännu finns inga siffror på hur många biljetter som sålts.

Arsenals Henrikh Mkhitaryan är född i Armenien. På grund av politiska konflikter länderna emellan har ledningen i Arsenal tagit beslutet att inte låta Mkhitaryan åka med till Baku.

– Det är en chans man inte får så ofta. Det gör ont att missa den, skrev armeniern på sin Twitter.

"Laca" och "Auba" måste hitta kemin för att Arsenal ska få fira en Europa League-titel för första gången.
"Laca" och "Auba" måste hitta kemin för att Arsenal ska få fira en Europa League-titel för första gången.

Vilka lag möts i finalen?

Två engelska lag, två klassiska klubbar, de röda mot de blå. Arsenal och Chelsea drabbar samman i Europa League-finalen på onsdagskvällen.

Arsenal, utan titel i Europa och Champions League, kom femma i Premier League den här säsongen. Nu vill de säkra en plats i nästa upplaga av Champions League med en vinst ikväll.

Chelsea har dels vunnit både Champions och Europa League en gång. Genom en fjärdeplats i ligan har de säkrat Champions League-spel till nästa säsong.

Historiskt sett har Arsenal ett övertag med 77 vinster mot Chelseas 63 och bara förlorat ett av de åtta senaste mötena lagen emellan.

Båda lagen hade en skakig avslutning på sina ligasäsonger. Nu är det upp till bevis i Baku.

Ska Eden Hazard visa vägen för sitt Chelsea?
Ska Eden Hazard visa vägen för sitt Chelsea?

Vilka spelare ska man hålla koll på?

Chelseas kelgris Eden Hazard: Den belgiske stjärnan har varit Chelseas bästa spelare de senaste åren och tillhör de bästa i världen. Kan på egen hand skapa målchanser från sin vänsterkant. Konstant hot när han vaknar på rätt sida.

Arsenals anfallsduo Alexandre Lacazette och Pierre-Emerick Aubameyang: Gjorde tillsammans alla sju mål i dubbelmötet mot Valencia i semin. En grovjobbande avslutare i "Laca" och en vindsnabb målspruta i "Auba". Hittar de varandra ikväll?

Arsenals målvakt Petr Cech, tidigare i Chelsea, lägger handskarna på hyllan efter finalen. En sista match att kröna en bländande karriär. Tjecken spelade för Chelsea under 11 säsonger. 2015 gick han till Arsenal och kan nu upprepa bedriften han senast gjorde med Chelsea 2013, vinna Europa League, men nu på bekostnad av sitt gamla lag. En nolla till i ett fantastiskt protokoll?

När börjar matchen?

Avspark för Europa League-finalen är 21.00 på onsdagskvällen.

Andra läser just nu
Mer från Läget