Allergisk? Se upp för kebaben!

En kebab då och då är inget ovanligt. Åtta av tio svenskar åt kebab under 2022, visar en undersökning som kebabförsäljaren Schysst Käk gjort. Nu har miljöförvaltningen i Malmö upptäckt att den populära rätten inte är ofarlig för allergiker.

Om du är allergisk kan det vara säkrast att fråga om innehållet i kebaben.
Om du är allergisk kan det vara säkrast att fråga om innehållet i kebaben.

Enligt gemensamma EU-regler och svensk lag ska alla matförsäljare kunna visa vad en produkt innehåller. I en undersökning av 30 olika kebaber i Malmö står det klart att det inte alltid följs.

Mjölk, selleri och senap i kebaben

I undersökningen handlade miljöförvaltningen kebab från 30 olika ställen, från grossister, butiker och kiosker.

I nästan en av tre kebaber hittades ingredienser som inte stod med i innehållsförteckningen. Enligt Sydsvenskan hittade miljöinspektörerna selleri i sex av kebaberna, senap i två och mjölk i en. För att vara säkra på undersökningen testades produkterna ännu en gång. Man fick samma resultat.

Efter att provresultaten kommit tillbaka stoppade miljöförvaltningen försäljningen av de kebaber man hittat allergener i. De kebaberna återkallades sedan på hela den europeiska marknaden, skriver Sydsvenskan.

”Litar på vår grossist”

Ute på restaurangerna är det svårt att kontrollera att innehållsförteckningarna stämmer.

– Vi har ingen möjlighet att själva kontrollera varor i labb, säger Faruk som jobbar på restaurangen Pepe Nero i Västberga. Under sin tid på restaurangen har han inte upplevt några problem med allergener eller bristande innehållsförteckningar.

– Vi litar på vår grossist. Hittills har de skött sig jättebra, säger Faruk.

Faruk och hans restaurang är nöjda med sin grossist.
Faruk och hans restaurang är nöjda med sin grossist.
Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget