Alla ska ha råd att ta studenten

Studenten ska vara en tid för glädje och att fira 13 års avklarad skolgång. Det kan dock medföra stress och press både ekonomiskt och socialt. Läget har pratat med Nobelgymnasiet i Karlstad där ett insamlingsinitiativ har startats till förmån för de som inte har råd med studentkläder.

Studievägledare Marina Bredesen har hela sitt kontor fullt med kostymer, balklänningar, studentklänningar och skor inför årets student.
Studievägledare Marina Bredesen har hela sitt kontor fullt med kostymer, balklänningar, studentklänningar och skor inför årets student.

Inför studenten är det mycket som ska införskaffas, kläder, skor, studentmössa, biljett till festen och vill man gå på balen blir det ännu fler utgifter. Det kan också innebära kostnader för studentflak, ljudanläggning, champagnefrukost, studentresor och så vidare. För att underlätta för sina elever har Nobelgymnasiet i Karlstad startat ett initiativ. Via Facebook har de efterfrågat studentkläder. I deras inlägg går att läsa:

”Vi närmar oss årets stora och efterlängtade student. För att dagen ska ha potential att bli lika rolig och härlig för alla våra elever vill vi nu be dig om hjälp.”

De vill kunna erbjuda elever som inte har råd att köpa studentkläder att låna kläder och skor. Idén kommer från skolans studievägledare Marina Bredesen.

– Det är någonting jag har funderat på länge. Vi har alltid någon elev som har det ekonomiskt svårt, som inte har råd att köpa en studentmössa, studentkläder eller biljett till balen. Så i år tänkte jag att jag startar en liten insamling. Det började först med bara personalen, men sedan la vi ut det på sociala medier och fick bra respons. Det är jätteroligt.

Kontoret fullt av kläder

Marina Bredesen har nu hela sitt rum fullt med kostymer, balklänningar, studentklänningar och skor. Hon hoppas att eleverna med stöttning av lärarna ska våga dyka upp på hennes kontor och låna kläder. Skolan funderar nu på att skaffa en bössa utifall det inte skulle finnas rätt storlek på kläderna och om man behöver lösa det på annat sätt.

– Studenten har ju blivit en väldigt hypad dag. Den kostar idag många tusen kronor. Det måste vara jättestressande. Vi vill stötta dem som inte har råd, säger Marina Bredesen.

Studenten kan medföra stress

Läget har pratat med tre 18-åringar; Ylva Lundgren, Victor Edgren och Tobias Hällman. De pluggar alla tre på Nobelgymnasiet i Karlstad och ska ta studenten i år. Ingen av dem känner någon större ekonomisk stress inför studenten. De har alla köpt det mesta de behöver och får även hjälp av sina föräldrar att inhandla vissa grejer. Ylva Lundgren kan förstå att det finns en press runt studenten.

– Studenten är så uppstyrd. Man kan nog jämföra sig med personen bredvid som har klädesplagg med dyrare märken än en själv. Många kommer känna sig utanför.

Victor Edgren är mer stressad över hur de ska göra med studentflaket då de inte fått tag på något än. Ylva Lundgren tror att det finns risk att pengarna de samlat in inte kommer att räcka om kostnaden för flaket blir för dyrt.

– Då kommer kanske frågan upp att man ska ta från egen ficka och det är många som inte har råd med det, berättar Ylva.

De som kan hjälpa borde hjälpa

De tycker alla tre att klädinsamlingen på skolan är en bra idé.

– Jag tycker det är ett jättebra initiativ. Jag önskar att det hade funnits även tidigare år. Det är något som borde återkomma i framtiden, säger Ylva Lundgren.

Victor Edgren tror att om någon ska våga låna kläder så krävs det att det sköts diskret.

– Om folk kommer se att man lånar kläder så kommer nog färre att gå dit. Man vill ju inte visa att man har det problemet. Om det inte märks att man lånar då kommer det komma fler tror jag.

Alla tycker att fler skolor borde haka på Nobelgymnasiet och göra något liknande.

– Jag tycker att de som kan hjälpa borde hjälpa, säger Tobias Hällman.

Studievägledaren Marina Bredesen håller med om att fler skolor i Sverige borde starta insamlingar och har en idé om att alla skolor i Karlstad i framtiden kan ha en gemensam klädinsamling.

– Att vi tillsammans allihop kan göra det för elevernas skull.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Webbfråga Känner du pengastress inför studenten?

Ämnen i artikeln
Mer från: Nyheter
Mer från Läget