”Alla bör ha läxhjälp för barn och ungdomar”

Nu anas ljuset i tunneln, skolterminen börjar lida mot sitt slut. Slutspurten kan innebära att det är mycket som ska bli klart innan man kan sjunga den blomstertid nu kommer och tacka för det här läsåret. Betygen ska sättas och allt ska lämnas in, kanske är man orolig över att inte hinna klart. Läget hängde i tisdags med på Rinkeby Folkets Hus läxhjälpskväll, ett initiativ för att hjälpa till med läxor.

Hana Ali, 23 år volontär och samordnare för läxhjälpen i Rinkeby Folkets Hus.
Hana Ali, 23 år volontär och samordnare för läxhjälpen i Rinkeby Folkets Hus.

Läxhjälp i Rinkeby

I Bredbysalen i Rinkeby Folkets Hus har flera barn och ungdomar från flera områden i Stockholm bland annat Rinkeby, Vällingby, Tensta, Husby och Bromma tagit sig för att få hjälp med läxor. Flera volontärer är idag på plats bland annat från Mattecentrum och Röda Korset, men också frivilliga privatpersoner. Några föräldrar sitter också med och när jag frågar runt är både barn och vuxna väldigt positiva till Läxhjälp. En av volontärerna Abdillahi Abshir berättar hur det går till:

– Det är en drop-in-verksamhet för alla åldrar. Har du läxor är du varmt välkommen att komma hit. Här får du hjälp och vi matchar volontärer med läxhjälpstagare.

Hana Ali samordnaren för läxhjälpen berättar att många kommer dit för att de behöver hjälp med en specifik läxa. Medan andra inte behöver hjälp alls utan bara behöver en lugn plats att studera på.

Det pluggas för fullt på läxhjälpen i Rinkeby Folkets Hus.
Det pluggas för fullt på läxhjälpen i Rinkeby Folkets Hus.

Siham Ossman Ahmed Sharif bor i Rinkeby och går i femman och hon går till läxhjälpen varje tisdag och torsdag. Hon har prov i biologi dagen efter så det är därför hon är där. Hon berättar att hon har småsyskon hemma så det är lite lugnare att sitta och plugga på läxhjälpen.

– Jag brukar få jättemycket hjälp här, mer än vad jag får i skolan, berättar Siham Ossman Ahmed Sharif.

”Det är alltid stressigt mot slutet”

Från och med sjätte klass får du betyg i Sverige och snart ska de sättas och samordnaren för läxhjälpen Hana Ali känner av att det börjar dra ihop sig.

– Det är alltid stressigt mot slutet.

Volontären Abdillahi Abshir fyller i:

– Det är många saker som ska in, betygen ska sättas och det är mycket prov, man försöker nu göra sista pushen inför sommaren. Så då dyker det upp lite stress i kroppen. Man märker det också på barnen som deltar i läxhjälpen att det är en tuffare period nu.

När det gäller stressen inför att alla uppgifter ska in så känner eleven Siham Ossman Ahmed Sharif sig ganska lugn, men utan läxhjälpen hade hon varit mycket mer stressad. Huda Jamal bor i Tensta och går i fyran och hon håller med om att läxhjälpen har gjort att det inte blir så stressigt nu i slutet av terminen. Hon är också där nästan varje tisdag och torsdag och uppskattar verkligen läxhjälpen.

– Läraren var glad för att jag hade gjort läxorna. Läxhjälpen har hjälpt mig, för annars brukar jag aldrig göra mina läxor.

Rinkeby Folkets Hus informerar om läxhjälpen.
Rinkeby Folkets Hus informerar om läxhjälpen.

Läxhjälp hjälper

Volontären Abdillahi Abshir förklarar att de kan se att barnen utvecklas under perioden de deltagit på läxhjälpen och att både föräldrar och lärare påpekat det.

– Det är positiv, och det är det som får oss att fortsätta med läxhjälpen.

Innan coronapandemin har även Rinkeby Folkets Hus erbjudit läxhjälp under sommarlovet för de som haft behov av det. Dock inte i år eftersom läget varit så osäkert på grund av pandemin. Planen är att i framtiden återigen ha läxhjälpen över sommaren.

Runt om i landet finns det flera initiativ med läxhjälp bland annat via Svenska Kyrkan, Röda Korset och Mattecentrum. Om du känner att du ligger efter i skolan eller bara behöver hjälp kan du söka efter läxhjälp på respektive hemsida efter just din bostadsort.

Abdillahi Abshir berättar att responsen för läxhjälpen i Rinkeby Folkets Hus har varit god.

– Det är något vi rekommenderar alla bostadsområden i Sverige. Alla bör ha läxhjälp för barn och ungdomar, säger Abdillahi Abshir.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget