Alidas klipp på Tiktok kan kosta henne jobbet

Alida Norman jobbar som tågvärd på pendeltågen i Stockholm. Hon har ett Tiktok-konto där hon regelbundet lägger upp klipp från jobbet. Nu riskerar hon att förlora sitt jobb – efter att ha lagt upp en video från förarhytten.

Här är klippet som kan kosta Alida Norman jobbet.
Här är klippet som kan kosta Alida Norman jobbet.

I ett klipp där Alida Norman låter sina följare på Tiktok följa med på en jobbdag filmar hon inne i förarhytten. Det kan nu bli en kostsam video.

Alida Norman lägger regelbundet upp klipp från sin arbetsplats på sitt Tiktok-konto, som har strax över 35 000 följare. I klippen kan man bland annat se henne sitta på tåget och svara på frågor som följare har ställt i kommentarerna.

På det klipp som ska ha fått MTR att reagera filmar hon när hon vrider om en nyckel för att aktivera videoövervakningen.

Delat material kan bli säkerhetsrisk

Under måndagen varslades hon om uppsägning av MTR av ”personliga skäl”, med muntlig information om att uppsägningen hade med klippet att göra.

Erik Söderberg, presschef på MTR, säger att man inte kommenterar specifika personalärenden – men säger att upplagda klipp kan leda till att man förlorar jobbet.

– Det kan ske överträdelser mot anställningsavtal som kan resultera i en uppsägning, och det skulle till exempel kunna vara att man delat material som leder till en säkerhetsrisk, säger Erik Söderberg.

Erik Söderberg, presschef på MTR.
Erik Söderberg, presschef på MTR.

Alida Norman kommenterar nu varslet på sitt Tiktok-konto.

– Hur kan det vara så fel att vrida om en nyckel? Jag har aldrig visat hur man startar ett tåg. Jag vet inte ens hur man startar ett tåg, säger hon.

Alida Norman kommenterar MTR:s beslut på sitt konto.
Alida Norman kommenterar MTR:s beslut på sitt konto.

Fackförbundet som samlar de anställda inom pendeltågstrafiken heter Seko pendelklubben. Deras ordförande Susann Högye håller med Alida Norman om att det hon gjort på klippet inte kan ses som någon större säkerhetsrisk.

– Det är ju faktiskt bara en nyckel, och man kan inte lära sig något om tåget genom att titta på filmen. Det är som att visa hur man sätter på en dator, säger Susann Högye.

Nu inväntar Alida Norman juridisk hjälp innan processen fortsätter med möte tillsammans med arbetsgivaren MTR.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget