Alfred är 14 år och carnivore

Trots köttproduktionens klimatpåverkan sprids carnivore-dieten på sociala medier. Alfred Bergström, 14 år, är en av dem som äter kosten.

– Jag tyckte att det var väldigt gott i början och det gör jag faktiskt än i dag, berättar han till Läget.

Sven Eriksson och Alfred Bergström hemma i Eskilstuna.
Sven Eriksson och Alfred Bergström hemma i Eskilstuna.

En oväntad trend har börjat cirkulera på sociala medier, den så kallade carnivore-dieten. “Köttätar” konton och grupper med namn som World Carnivore Tribe och The Benefits of Carnivore Diet for Women trendar. I facebookgruppen Carnivore Nordic finns 5,9 tusen medlemmar som delar sina upplevelser av köttätandet. Många berättar om positiva hälsoeffekter, däribland fjortonåriga Alfred Bergström och hans pappa Sven Eriksson.

– Jag har räddat mitt eget liv genom kosten, säger Sven Eriksson.

År 2019 var Sven Eriksson överviktig, deprimerad och hade magproblem. Då fick han ett tips av en kompis som berättade om köttätandet. I dag säger han sig vara friskförklarad och delar med sig om sina upplevelser online för att hjälpa andra.

– Jag har inte valt den här kosten medvetet, utan det är för att jag har börjat må bra igen, säger Sven Eriksson.

70 procent av kosten ska komma från djur

Carnivore är en diet som går ut på att minst 70 procent av kosten ska komma från djur, ofta kött. Om sonen Alfred Bergström får bestämma, helst rått kött. Pappan Sven Eriksson blev chockad när den då trettonåriga pojken bad om att få äta rått kött, men han respekterade beslutet. Däremot hade skolpersonalen svårare att förstå varför sonen inte längre åt skollunchen.

– De kallade in skolsköterskan och jag höll på att åka med socialen. Lärarna sa att det inte var hållbart, säger Sven Eriksson.

Numera är det dock ingen som reagerar, berättar Alfred Bergström. Klasskompisarna tycker mest att det är intressant och skolpersonalen har accepterat att han inte äter lunch.

– På luncherna går jag inte till matsalen utan då brukar jag bara sitta och chilla, säger Bergström.

En vanlig middag för Sven och Alfred.
En vanlig middag för Sven och Alfred.

Nutritionisten Åsa Brugård Konde på Livsmedelsverket blir oroad när hon hör om dieten:

– Om alla skulle äta på det här sättet så skulle det vara en katastrof ur miljösynpunkt, säger hon.

Alfred Bergström säger att han inte har tänkt på det så mycket ur ett miljöperspektiv. För honom ligger fokuset på hälsan.

– Tidigare var jag lös i magen och hade ofta huvudvärk. Sedan jag började med det här så har det inte hänt, säger han.

Rått kött, djurfett, korv och grädde. Så ser hans meny ut under en vanlig dag sedan ett år tillbaka. En kost som skiljer sig mycket från råden som Livsmedelsverket gett ut. Enligt Livsmedelsverket äter vi idag mer kött än vi behöver och kan med fördel byta ut en del mot grönsaker. Detta eftersom våra matval har stor påverkan på klimatet. Det finns även hälsorisker med att äta för mycket kött.

”Ökar risken för tjock och ändtarmscancer”

– Utöver näringsbrist så är den stora faran med att äta mycket kött att det ökar risken för tjock och ändtarmscancer, säger Åsa Brugård Konde.

Trots reaktioner, klimatkris och hälsorisker säger både Alfred Bergström och hans pappa Sven Eriksson att de planerar att fortsätta äta på detta sätt.

– Det låter helt wacko men jag mår bra av det, säger Sven Eriksson.

Ämnen i artikeln
Mer från Nyheter