Under pågående vecka och nästa protesterar aktivistgruppen Återställ Våtmarker i Stockholms innerstad.
Detta genom så kallade ”slow walks”- långsamma promenader - mitt i vägen för trafiken.
- Jag känner mig hoppfull när jag är med andra människor som bryr sig, säger aktivisten Rufus Rune, 21.
Klockan är 8.28. Efter en promenad från Kungsträdgården till Södermalms torg i centrala Stockholm är det dags. Aktivistgruppen Återställ Våtmarker ska protestera för tredje dagen i rad. De sätter på sina västar, rullar ut sina banderoller och bara sekunder senare står de på vägen. Ingen bil kommer komma förbi.
Gruppen som utför aktionen heter Återställ Våtmarker och det är inte första gången de skapar uppståndelse. De har tagit sig upp på scenen i både Melodifestivalen och Idol, stormat en fotbollsmatch och skrikit i riksdagen. Men deras vanligaste aktion är just denna - att stoppa trafiken.
På väg mot ett klimathelvete
Rufus Rune, 21, berättar varför han är engagerad i gruppen.
– Vi är nu, för att citera FN:s generalsekreterare: ”On a highway to climate hell with our foot on the accelerator.”.
Rufus säger att han själv inte vill leva i ett sådant klimathelvete i framtiden och att det är därför han protesterar. Han menar att politiker idag inte gör tillräckligt och hoppas att protesterna leder till förändring.
På rätt sida historien
– Jag vill kunna säga till framtidens barn och unga att jag gjorde det jag kunde när det fortfarande fanns tid, fortsätter Rune.
Rune säger att han oroar sig mycket över vad som ska hända i framtiden. Samtidigt känner han att demonstrationerna ger hopp.
– Jag känner mig stark och hoppfull när jag är med andra människor som bryr sig. Jag känner att vi är på rätt sida av historien.
Inte alla som älskar metoderna
När Rune och de andra demonstranterna traskar ner längs Hornsgatan är det flera passerande som hejar på. Men ännu fler är de som på olika sätt visar att de inte uppskattar vägblockaden. Någon ropar ”skaffa ett jobb”, en annan: ”är det 20-talets livets ord eller?”. Många tutar, inte sällan i kombination med argsinta handrörelser.
– Man kan väcka uppmärksamhet på olika sätt, det här är helt hjärndött, det skapar bara irritation, säger en man som inte vill medverka med namn och bild.
Metoder i proportion till krisen
Rufus Rune förstår att folk blir irriterade, men tycker att metoderna är okej och ser de som effektiva. Han menar också att de är rimliga i proportion till klimatkrisen.
– Våra ”slow walks” orsakar störningar och det är precis vad som behöver ske. De är mikroskopiska i jämförelse med de störningar som kommer ske i ett framtida klimathelvete.
En hälsporre för klimatet
Tina Kronberg, 30, har sagt upp sig från sitt jobb och jobbar nu heltid för Återställ Våtmarker. I höstas satt hon häktad efter att ha blockerat en motorväg. I häktet drog hon på sig en hälsporre som idag, ett halvår senare, fortfarande gör att hon inte kan gå normalt. Surt, menar hon, men ändå värt det.
– Det finns inget annat sätt att göra det på. Mitt liv kan inte vara mer värt än alla de miljarder liv som står på spel, säger hon till Läget.
Kronberg säger att hon alltid är lugn när hon sätter sig på vägen. Men innan kan det vara nervöst. Innan en motorvägsblockad var hon så rädd att aldrig komma tillbaka att hon skrev ett avskedsbrev till sin mamma och sina syskon.
Kommer fortsätta i två veckor.
Rufus, Tina och de andra aktivisterna har demonstrerat varje dag denna vecka och kommer fortsätta under veckan som kommer. Bara söndagarna är lediga. Tina Kronberg menar att det är bra att fokusera på en tydlig sakfråga när man demonstrerar. Detta eftersom hon tror att det är troligare att man då får igenom sin vilja. Samtidigt hoppas hon att Återställ Våtmarker bara är början på en större rörelse.