Aktivistgrupp blockerar Göteborgs hamn

Alma Laudon och Irma Kjellström på gatan i Göteborgs hamn,
Foto: Caroline Andrén
Alma Laudon och Irma Kjellström på gatan i Göteborgs hamn, Foto: Caroline Andrén

Det är nu tio dagar sedan aktivistgruppen ”Ta tillbaka framtiden” började blockera en bränsleterminal i Göteborg.

– Vi ser vår framtid raseras av fossilindustrin, säger Alma Laudon, presstalesperson till Läget.

Det var under måndagen förra veckan som Alma Laudon och hennes vänner började blockera en bränsleterminal i Göteborg. Sedan dess har de gått dit åtta av tio dagar och suttit och blockerat in- och utfarten till hamnen. Genom aktionen hoppas de kunna förmedla ett hopp till unga runtom i landet. Dessutom vill de blockera en del av fossilindustrin.

– Det känns självklart att blockera fossilindustrin eftersom den är ansvarig för människors liv och i många fall död, säger Laudon.

Gruppens första aktion

Organisationen Ta tillbaka framtiden grundades första mars. Alma Laudon är tillsammans med Irma Kjellström presstalespersoner. Blockaden av bränsletransporterna i Göteborg ser Laudon som gruppens första riktiga aktion. Hon tycker att det känns viktigt att de kunnat göra motstånd mot fossilindustrin.

– Vi skapar gemenskap i en läskig tid. Det i sig är väldigt hoppfullt.

Delade uppfattningar

Jan Erik Åberg, reparatör, kunde på grund av blockaden inte göra sitt jobb. Han hade åkt elva mil för att reparera ett skepp i Göteborgs hamn, men fick vända. Han menar att det var fel av gruppen att sätta sig och blockera trafiken.

– Det går att göra på annat sätt, de ska inte hindra alla människor som ska fram och försöka få in sitt levebröd på saker och ting, säger han till Sveriges Radio.

Alma Laudon har en annan uppfattning:

– Jag tror många tänker precis som vi, att det är fossilindustrin eller oss, att fossilindustrins framtid inte är kompatibel med våran.

Laudon säger också att gruppen kommer fortsätta med andra protester i framtiden.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Klimat
Mer från Läget