Akne-positivitet i sociala medier

Akne är en sjukdom känd för att göra livet väldigt jobbigt. Den drabbade kan uppleva en utsatthet som påfrestar utseendet lika mycket som psyket, och besvären kan vara svåra att få bukt med. Men med hjälp av sociala medier kan människor med akne idag hitta styrka och råd av varandra.

Utslag av akne.
Utslag av akne.

I natt blev andra avsnittet av SVT:s serie Sanningen om hudvård tillgängligt, där hudvårdsprodukter testas och sen diskuteras av en expertpanel. Avsnittet handlar om finnar, porer och akne - hudproblem förknippade med mycket ångest.

Sara, 22, började få aknebesvär redan när hon var 13. Det blev värre med tiden, och allra värst var det mellan 15 och 18.

— Det påverkade mitt liv väldigt mycket. Jag var otroligt osäker på mig själv och fick social fobi. Jag minns att en återkommande tanke när jag bodde på internat vid 16 års ålder var att “tänk om det börjar brinna och jag måste springa ut osminkad från mitt rum”. Det var min värsta rädsla.

— Jag kände mig väldigt ensam i min akne. På den tiden såg jag mest photoshopade ansikten och tänkte att jag var annorlunda, äcklig eller ofräsch som hade akne.

Idag är Saras relation till aknen bättre, då huden blivit friskare.

— Jag sökte hjälp hos sjukvården och fick p-piller som även fungerar mot akne. Idag vet jag att jag är vacker även om jag har akne, även om det är frustrerande och tar en hel del på självförtroendet.

En annan bidragande faktor i kampen mot aknen och de psykiska påfrestningar som den inneburit för Sara har varit att ta del av andras historier, som påminde om hennes egen.

— När jag hittade acnegruppen på Facebook och insåg hur många som faktiskt lider av det blev jag så glad. Det var skönt att hitta ett ställe där man kan peppa varandra och dela med sig av tips.

Fenomenet akne-positivitet har idag hittat både till influencers och poddar, vilket skapat ett större utrymme för samtal om sjukdomen.

— De visar sanningen utan photoshop och smink. Det har hjälp mig jättemycket.

 Sara heter egentligen något annat.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från Läget