Airbnb-värdar erbjuder gratis boende till sjukvårdspersonal

Foto: Kallestad, Gorm/TT

USA. I New Orleans ekar turistlägenheterna tomma på grund av den snabba spridningen av covid-19. Samtidigt kör sjukvårdspersonal fram och tillbaka mellan sin arbetsplats och sin bostad – vilket riskerar att föra med sig smittan hem till familjen. Nu erbjuder Airbnb-värdar i New Orleans gratis boenden till sjukvårdspersonal för att minska smittspridningen.

Covid-19 fortsätter att spridas över världen och hyreslägenheter i staden New Orleans förblir tomma. Bokningar avbryts på grund av reserestriktioner och stadens turistnäring tvingas tålmodigt att vänta ut krisen. Samtidigt tar sjukvårdspersonalen i New Orleans dagligen på sig skyddsdräkt, handskar och andningsmask för att rädda liv inne i vita sjukhussalar. Efter arbetspassen riskerar de att ta hem smittan till familjen.

Ovanstående resulterade i ett medialt initiativ  företaget Airbnb erbjuder tillsammans med staden New Orleans gratis boende för samhällsbärare – bland annat sjukvårdspersonal, poliser och socialarbetare.

– Detta initiativ ger våra modiga samhällsbärare bekväma och lämpliga boenden där de kan isolera sig själva från sina familjer, samtidigt som de kan fortsätta hjälpa sina patienter, säger New Orleans guvernör John Bel Edwards i ett pressmeddelande från Airbnb.

Slopade avgifter för värdarna

Initiativet verkställs genom Airbnb:s beslut att slopa de avgifter som normalt betalas av värdarna. När avgifterna slopats är det upp till värdarna att hyra ut sitt boende utan att ta betalt. Julienne van Vliet är en av värdarna som beslutade att hyra ut sin bostad för sjukvårdspersonal helt gratis.

– Det var ett lätt beslut. När covid-19 började märkas av i vårt område, och när Airbnb-bokningarna avbröts, tänkte jag omedelbart att det är meningslöst att ha ett tomt hus samtidigt som sjuksköterskor och läkare behöver bostäder, säger Julienne van Vliet.

Bristande stöd från Airbnb

I media har Airbnb fått mycket positiv respons gällande initiativet. Enligt Julienne van Vliet gör dock företaget väldigt lite för att faktiskt stötta värdarna.

– Airbnb har inte gjort något för att agera stöd åt sina värdar. Det gör mig besviken, säger Julienne van Vliet.

Trots att stödet från Airbnb varit bristande, har initiativet även spridits internationellt. Den svenska värden Janna Lennerup förklarar att initiativets tillväxt i Sverige däremot hämmas av de svenska bostadsföreningarnas regler.

– Värdarna i Sverige har väldigt sällan ett boende som de hyr ut på heltid, eftersom bara ett fåtal bostadsföreningar godkänner en sådan typ av uthyrning. Istället hyr värden ut boendet när man åker iväg själv, säger Janna Lennerup.

Trots svårigheterna att applicera initiativet i Sverige menar Janna Lennerup att det är en positiv rörelse – då det förmedlar en typ av lösning för anställda inom både sjukvård och turism. Julienne van Vliets är också fortsatt positiv; hennes plan är att fortsätta hyra ut gratis så länge det är nödvändigt.

– Jag kommer att agera värd för de som behöver det tills vi kommit ur denna krissituation, eller tills det inte längre finns någon sjukvårdspersonal som hör av sig, säger Julienne van Vliet.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från Läget