Afghanska flickor skickas hem från skolan

Den islamistiska Talibanstyrelsen förbjuder flickor i Afghanistan att besöka skolan. Flickorna skickades hem bara några timmar efter att skoldagen har börjat.

Föreställ dig att det är första skoldagen efter en lång semester. Du är kanske lite trött men du har längtat efter att se dina klasskompisar igen. Bara några timmar efter att skoldagen har börjat blir du hemskickad. Varför? Därför att du är flicka.

Det är precis vad som hände förra veckan i Afghanistan. Den 23 mars blev afghanska flickor hemskickade från flera skolor i hela landet. Lärarna bevittnade hur deras elever packade ihop sina saker med tårar i ögonen.

– Jag ser mina elever gråta och motvilligt lämna lektionerna, Det är smärtsamt att se sina elever gråta, säger läraren Palwasha till AFP.

Afghanistan styrs av talibanerna, en extrem islamistisk rörelse. Deras ledare meddelade klockan 09:00, när lektionerna egentligen skulle börja, att flickorna inte skulle få återvända till skolorna. Detta trots att talibanerna egentligen hade lovat att skolorna skulle öppnas upp för flickor igen.

Det är inte första gången talibanerna förbjuder flickor och kvinnor att delta i samhällslivet. Talibanerna är bland annat också emot att flickor får cykla, skejta eller resa själva.

Redan 2012 sköt talibanerna den då 15-åriga Malala Yousafazi i huvudet när hon var på väg hem från skolan. Hon överlevde och vann Nobels fredspris 2014 för sin kamp för flickors rätt till skolgång.

Att flickorna skickades hem från skolorna kallar chefen för Unesco, förenta nationernas organisation för utbildning, vetenskap och kultur, Audrey Azoulay, därför för ett "stort bakslag".

I vissa delar av Afghanistan fortsätter flickor besöka skolorna trots talibanernas repressalier.
I vissa delar av Afghanistan fortsätter flickor besöka skolorna trots talibanernas repressalier.
Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget