ADHD-medicin och koffeintabletter för att klara skolan

Den höga konkurrensen på sydkoreanska högskolor gör att elever tar så kallade ”hjärnhöjande” kosttillskott, som ADHD-medicin, glukosgodis och koffeintabletter.

Sydkoreanska studenter pluggar in i det sista innan högskoleprovet.
Sydkoreanska studenter pluggar in i det sista innan högskoleprovet.

Tänk dig att du suttit sex timmar i skolan. Trött som du är när skolan är slut, måste du ta dig till andra sidan staden för att spendera ytterligare 3–4 timmar på en privat akademi. Så ser verkligheten ut för många sydkoreanska ungdomar.

Konkurresen att komma in på en av de stora universiteten i Sydkorea har blivit så stor, att det inte räcker med att gå de vanliga sex timmarna i skolan för att kunna säkra sig en plats på den utbilding man vill gå. Dessutom utgår inte sydkoreanska skolor, jämfört med svenska skolor, från individen, utan systemet är uppbyggt för att elever ska tävla mot varandra. Ur detta kaos växer privatakademier fram, som lösningen till allt.

Guldkvarterets mörka sida

Daechi-dong, ett fint område som ligger i södra Seoul, har blivit guldkvarteret för privatakademier, där tonåringar spenderar sina eftermiddagar med att få hjälp att plugga och bli bättre än sina klasskamrater, snarare än att spendera tiden åt självförverkligande, sport eller hobby.

Den 3 april kom det rapporter om att ett blufföretag hade gett ut över hundra drycker som sas vara ”studiehjälp” till elever på gatan i Daechi-dong. Det visades senare att dryckerna innehöll drogerna metamfetamin och ecstasy, skriver The Korea Herald.

Privatakademier erbjuder stöd för de som inte klarar av att ligga på den skarpa akademiska nivån innan högskoleprovet.
Privatakademier erbjuder stöd för de som inte klarar av att ligga på den skarpa akademiska nivån innan högskoleprovet.

Varför just tonåringar i Daechi-dong?

”Drogdryckerna” hade etiketten ”Mega ADHD” och gavs ut gratis till elever på gatan, precis som ett gatuevent där man marknadsför sig själv som företag.

The Korea Herald rapporterar om att många ungdomar använder sig av läkemedel, kosttillskott och andra substanser för att fixa plugget, och därför en av andledningarna till varför ingen tänkte en extra gång på vad de tog emot och drack.

Det är ingen hemlighet att sydkoreanska föräldrar skulle sälja sin njure för att kunna hjälpa sitt barn in på Seouls bästa universitet. Med det har många föräldrar delat hur de förfalskar syntom hos läkare för att kunna få ADHD-medicin, som sägs förhöja studieförmågan. Ämnet metylfenidat som finns i ADHD-medicin kan hjälpa en att hålla sig vaken, känna sig mer energisk och fokuserad.

– Vissa studenter blir sårbara mot stress innan ett test och blir lätt distraherade. De som har presterat bra akademiskt vill inte sumpa sin chans på grund av temporär stress, så de tar receptbelagda läkemedel, säger Huh, en hemmafru som har en 17-årig dotter till The Korean Herald.

Data visar också att ADHD-medicin för unga har stigit. 44 000 ungdomar går på medicin med metylfenidat 2021, enligt data från Sjukförsäkringsrevisionen i Sydkorea.

Sydkoreanska studenter hejar på sina klasskompisar som ska göra högskoleprovet.
Sydkoreanska studenter hejar på sina klasskompisar som ska göra högskoleprovet.

Koffeintabletter och glukosgodis

Även om ADHD-medicinen bara används av vissa extremfall, så finns det många andra lättillgängliga kosttillskott som används i stort av många elever. Ett av dem är koffeintabletter.

– Kaffe och energidrycker var inte tillräckliga för att hålla borta sömnen, speciellt när veckorna för slutproven kom, säger Lee Hyun-ji, 18 år, som har tagit koffeintabletter i ett år till The Korea Herald.

– Jag brukar oftast ta en eller två tabletter om dagen. Det ger mig en snabb boost med fokus och energi.

Vanliga koffeintabletter innehåller oftast 200 milligram koffein per tablett, vilket överstiger den rekommenderade dosen för ungdomar som ligger runt 178 milligram för pojkar, och 143 milligram för flickor. En överdos av koffein kan orsaka huvudvärk, hjärtklappning och insomnia.

Receptbelagda mediciner skrivs ut till elever för att kunna orka plugget.
Receptbelagda mediciner skrivs ut till elever för att kunna orka plugget.

Dessutom finns det glukosgodis, som också används av sydkoreanska skolelever. Glukosgodis äts av de som har hypoglykemi – något man kan få om man har diabetes – eller lågt blodsocker. Om man söker på ordet ”glukos” på Naver, den stora sökportalen i Sydkorea, får man upp en lång lista av produkter; allt från godis, teer och drycker.

Glukosgodis innehåller 95 procent glukos, vilket kroppen kan absoerbera snabbt, jämfört med andra produkter som innehåller glukos. Eftersom glukos är hjärnans främsta energikälla, kan det temporärt höja elevernas koncentrationsförmåga.

Dock kan godiset påverka kroppens blodsocker, och kan höja och sänka blodsockret drastiskt, vilket kan leda till ökad trötthet när glukosen har gått ur blodet.

Siffran växer

Koo Jeong-woo, sociologprofessor på Sungkyunkwan University i Seoul, säger att ungdomarna ska vara försiktiga med vad för kosttillskott de tar.

– En växande siffra av unga studenter har ett stort beroende till studiedroger. De borde vara försiktiga med bieffekterna och inte bli familjära med att ta substanser.

Webbfråga Tar du kosttillskott eller mediciner för att klara av plugget?

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget