“Mår illa, sluta glo” lyder rubriken till 21-åriga Micaela Åkerlinds TikTok. På videon har Micaela smygfilmat en man på pendeltåget som stirrar på henne med belåtenhet. Hon är en av tusentals tjejer som använt hashtaggen #97percent.
– Anledningen till att jag la ut detta var för att lyfta problematiken i samhället som vi kvinnor får stå ut med dagligen. Min video var bara tio sekunder av en trettiominuters-resa till jobbet, förklarar Micaela.
Det är United Nations Women UK’s nya studie som gett upphov till den virala trenden. Studien visar att 97 procent av kvinnorna i Storbritannien i åldrarna 18-24 har blivit utsatta för någon form av sexuell trakasseri eller övergrepp på en offentlig plats. Trots att studien är liten blev konsekvenserna stora. Under hashtaggen #97percent berättar unga kvinnor om allt från våldtäkter till catcalling och obehagliga män på tunnelbanan. “Det är inte ALLA män. Vi försöker bevisa att det är ALLA kvinnor.” skriver en användare. Hashtaggen har använts nästan 350 miljoner gånger.
Micaela menar att trenden är viktig eftersom den uppmärksammar kvinnors utsatthet, även på offentliga platser.
– Det kan vara en vissling på stan eller en obehaglig blick, säger hon.
Även män belyser problemet och uppmanar andra män till att ta ansvar. I en TikTok skriver en kille “Vad orsakar #97%? MÄN!”. En annan kille skriver “Killar, dags att ta ansvar”.
Trenden har dock fått kritik. I protest mot #97percent har det startats en annan hashtagg: #notallmen. Hashtaggen används framförallt av män som vill förklara att inte alla män beter sig illa mot kvinnor.