60 procent skatt på varje tankad liter

Historiskt högt pris.
Historiskt högt pris.

Det blir ännu dyrare att tanka när kostnaden på drivmedel når rekordnivån 16,16 kr per liter. För varje tankad liter går 60 procent till skatter.

Årligen har regeringen höjt skatten vid pumpen, men när priset för drivmedel i förra veckan passerade 16 kronor per liter fick det många att ilskna till.

– Folk är inte medvetna om vad som händer. Om man har en aviserad skattehöjning så kan folk i alla fall känna till vad som är på gång, säger moderata riksdagsledamoten Betty Malmberg till Expressens Dinapengar.se.

Även Skattebetalarnas förening är kritiska.

– Att nära tio kronor av dagens bensinpris är skatt är orimligt, säger chefsekonom Sofia Linder.

Årlig höjning

Under förra året började nya regler för bensin- och dieselskatt gälla, som gör att skatten årligen höjs automatiskt med två procentenheter, utan att behöva passera riksdagen.

Idag är 60 procent eller ca 9 kronor och 70 öre av varje tankad liter skatt. Bara sen 2015 har priset ökat med nästan 1 krona och 50 öre per liter skriver Dinapengar.se.

Enligt Magdalena Andersson är anledningen till höjningen en kompensation för att fordon blir allt mer bränslesnåla.

Socialdemokraterna: Miljöpartiet bakom höjningen

Under valrörelsen 2014 gick statsminister Stefan Löfvén ut med att skatterna på drivmedel inte skulle höjas. Men redan året efter svek partiet det löftet. Magdalena Andersson förklarar att beslutet grundas i en överenskommelse med Miljöpartiet.

– Ja, det var inte vi som drev det. Men så är det i en koalitionsregering. Man får kompromissa, sa hon till Sydsvenskan 2015.

Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget