500 dagar i fångenskap över - Journalisterna i Myanmar benådas

Journalisterna Wa Lone, till vänster, och Kyaw Soe Oo.
Journalisterna Wa Lone, till vänster, och Kyaw Soe Oo.

Journalisterna Wa Lone och Kyaw Soe Oo har suttit fängslade i Myanmar i nästan ett och ett halv år. Nu friges de och 6500 andra fångar.

Under förra månaden benådade Myanmars president, Win Myint, flera tusen fångar. Enligt tradition så brukar myndigheterna frige fångar på nyår. Enligt den burmesiska kalender inföll det den 17 april. Journalisterna släpptes från fängelset först idag den 7 maj.

Journalisterna Wa Lone och Kyaw Soe Oo bevakade och skrev om de rohingyer som flydde till Bangladesh i samband med massmordet i Myanmar.

För det arbetet belönades de med det prestigefyllda Pulitzerpriset. Samtidigt straffades de av myndigheterna för att ha tagit emot hemliga dokument i samband med granskningen.

Lone och Soe Oo greps i samband med ett möte med polisen i Myanmar i december 2017. Det var under det mötet som journalisterna mottog de dokument som de sedermera kom att straffas för att inneha.

Dokumenten ska ha innehållit information om en militäroperation i byn Inn Din. I januari 2018 erkände Myanmars militär att säkerhetsstyrkorna avrättade tio män i byn.

Drygt 500 dagars fängelsevistelse får nu sitt slut. Tiden i fångenskap har präglats av inhumana omständigheter och tortyr. Lone och Soe Oo tackade de personer runtom i världen som engagerat sig i deras fall, när de slutligen fick lämna fängelset.

Nu fortsätter arbetet

– Jag kan knappt bärga mig tills jag får gå tillbaka till redaktionen. Jag är journalist och jag kommer att fortsätta, säger Wa Lone.

Mer från: Nyheter
Mer från Läget