50 år med ungdomsmottagningar i Sverige

Foto: 	Fredrik Sandberg/TT

Sveriges första ungdomsmottagning, ungdomsmottagningen i Borlänge, fyller 50 i år. I ett halvt sekel har ungdomar i Borlänge vänt sig till mottagningen för frågor om bland annat psykisk ohälsa och spruckna kondomer.

Det var i september 1970 som ungdomsmottagningen i Borlänge startade sin verksamhet. I en artikel i SVT Nyheter Dalarna berättar barnmorskorna Katarina Svensson Flood och Ulrika Andersson om verksamheten.

— Det är en unik arena som är riktad enbart till ungdomar och det tror jag har haft jättestor betydelse, säger barnmorskan Katarina Svensson Flood till SVT Dalarna.

Men mycket har hänt sedan 1970. Idag ser arbetet lite annorlunda ut. Barnmorskan Ulrika Andersson hoppas på 50 år till med ungdomsmottagning i Borlänge men tror att arbetet förmodligen kommer att förändras ytterligare.

— Idag får vi arbeta med sådana frågor som egentligen hör hemma på till exempel vårdcentralen och BUP då det är svårt att komma till övriga vården. Fortsätter det på det här viset tror jag att ungdomsmottagningarna kommer få lov att ändra sitt koncept, säger Ulrika till SVT Dalarna.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget