5 tips för nybörjare i programmering

Det kan vara krångligt att veta vart man ska börja om man är intresserad av att lära sig programmera. Läget pratar med två studenter som ger sina tips på hur man kan börja.

Hur man räknar ut fibonaccitalen i programspråket java.
Hur man räknar ut fibonaccitalen i programspråket java.

Programmering handlar om att lösa problem med hjälp av en dator. Du skriver in instruktioner i ett språk som datorn förstår, men det är inte alltid så enkelt att veta var man ska börja.

Studenterna William Nordwall och Farhan Syed läser till civilingenjörer i datateknik. När de började utbildningen hade William ingen tidigare erfarenhet av programmering medan Farhan hade läst en kurs under gymnasiet.

William Nordwall, 19 år, och Farhan Syed, 20 år.
William Nordwall, 19 år, och Farhan Syed, 20 år.

– Det roligaste med programmering är att man alltid kan utvecklas och lära sig nya språk. Man får vara kreativ, säger Farhan.

– Jag håller med om den kreativa delen. Just nu läser jag en kurs där vi får göra ett projekt om typ vad man vill och de flesta kodar spel, säger William.

Men samma svar ger de även för vad som är svårast med programmering: att man alltid kan utvecklas.

– Det finns alltid något man inte kan. Det finns så mycket som går att lära sig så man är liksom aldrig proffs, säger Farhan.

– Allting är svårt med programmering, skrattar William.

Tillsammans med sina klasskamrater kommer killarna fram till fem tips för de som vill börja programmera:

Online tutorials – det finns mycket på internet som kan hjälpa en. Det är viktigt att börja med enkla kodningar först innan man försöker sig på något mer komplicerat.

Börja med något du är intresserad av – hitta något du kan testa att koda som verkar kul och sätt upp flera delmål, då kommer det kännas enklare.

Google är din bästa vän – i början kan det vara svårt att veta vad man ska söka på för att få upp resultatet man letar efter, men man lär sig vilka sökord som är bra att ha med. Det finns alltid någon som har gjort det du letar efter innan dig.

Våga experimentera – testa kommandon även om du inte är säker på dem. Ofta gäller det bara att testa olika saker för tillslut brukar det bli rätt ändå.

Ge inte upp när det blir svårt.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget