30 dagars förlängning av inreseförbudet

Regeringen har nu fattat beslutet att reseförbudet från länder utanför EU, samt Island, Liechtenstein, Norge och Schweiz ska förlängas med 30 dagar.

Statsminister Stefan Löfven (S) och Patrik Engström, chef för gränspolisen under torsdagens pressträff.
Statsminister Stefan Löfven (S) och Patrik Engström, chef för gränspolisen under torsdagens pressträff.

Statsminister Stefan Löfven och inrikesminister Mikael Damberg (S) kom med meddelandet under presskonferensen med Patrik Engström, chef för gränspolisen, rapporterar TT.

Enligt inrikesminister Mikael Damberg (S) ligger EU-kommissionens rekommendationer till grund för beslutet och främst gäller det människor som bor utanför EU och vill resa in i Sverige. Däremot finns det undantag när det kommer till personer med särskilt viktiga skäl att besöka Sverige och svenskar som återvänder hem.

– Det är viktigt att vi fortsätter att agera samordnat i EU för att hindra smittspridningen. Det här är en exceptionell åtgärd och jag hoppas att den blir kortvarig, säger Damberg.

Omkring 60 personer har stoppats av polisen under de senaste veckorna som reseförbudet gällt, enligt Patrik Engström, chef för gränspolisen.

Statsminister Stefan Löfven tackar Sveriges medborgare under presskonferensen för att de förhindrar smittspridningen genom att följa rekommendationerna från myndigheterna.

– Det är ännu alldeles för tidigt att lätta på restriktioner och rekommendationer. Trots att solen skiner och du avstod din påskresa, så är det inte läge att fira 1:a maj. Håll kvar tanken på att det här handlar inte om dig utan om allas väl och ve. Resten av våra liv kommer vi komma ihåg våren 2020 som den tid vi alla delade bördorna och gjorde uppoffringar för varandra, säger Löfven.

Källa: TT

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget