25 års fängelse för rysk politiker

Den ryske oppositionspolitikern har uttalat sig kritiskt om invasionen av Ukraina. Vladimir Kara-Murza får nu längsta möjliga straff - 25 års fängelse.

Ryska oppositionspolitikern Vladimir Kara-Murza.
Ryska oppositionspolitikern Vladimir Kara-Murza.

Kara-Murza åtalades för bland annat landsförräderi efter att ha uttalat sig kritiskt om Rysslands invasion av Ukraina.

41-åringen sade i ett meddelande förra veckan att han inte ångrar någonting.

”Jag klandrar mig själv endast för en sak. Att jag inte lyckades övertyga nog många av mina landsmän och politiker i demokratiska länder om den fara som den nuvarande regimen i Kreml utgör för Ryssland och världen.”

Spridit falsk information

Han greps när han återvände till Ryssland från USA i mars förra året. På besök i delstaten Arizonas representanthus har han kritiserat den ryska invasionen av Ukraina.

Ryssland anklagar honom för landsförräderi, spridande av falsk information och samröre med en organisation som är förbjuden i Ryssland. Han har suttit fängslad sedan dess.

Förgiftad av Kreml

Kara-Murza har överlevt två tillfällen av att ha blivit förgiftad. Något han menar att Kreml, Rysslands maktcentrum, ligger bakom.

Detta är en av många liknande rättsprocesser i Ryssland sedan invasion av Ukraina. Yttrandefriheten är försämrad och sedan mer än ett år tillbaka är det förbjudet att använda något annat ord än ”militär specialoperation” om kriget.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Krim
Mer från Läget