20 miljoner kronor till kondomer och p-piller

“När covid-19 sprider sig bland de fattigaste och mest utsatta är det inte bara själva viruset som hotar människors liv och hälsa…” - Sida

Foto: Nardus Engelbrecht / TT

Sveriges biståndsmyndighet Sida kommer att ge 20 miljoner kronor till preventivmedel och abortutrustning till sex afrikanska länder för att motverka coronapandemins effekter. Bidraget på 20 miljoner kronor kommer ges till organisationen DKT international. Med bidraget kommer DKT att stötta Demokratiska Republiken Kongo, Etiopien, Kenya, Moçambique, Tanzania och Uganda.

I pressmeddelandet berättar Sidas generaldirektör Carin Jämtin att bidraget är livsviktigt då det nya coronaviruset hotar tillgången till livsviktiga produkter och tillgång till mödravård.

“Annars kan vi komma att se en kraftig ökning av hiv, oönskade graviditeter, osäkra aborter och ökad mödradödlighet.” säger Carin Jämtin, i pressmeddelandet.

De sex länderna kommer att få hjälp med att snabbt utöka sina lager av olika preventivmedel, kondomer och utrustning för medicinska aborter. Detta vill man få till innan effekterna av coronapandemin gör det svårt för lokalbefolkningen att få tag på dessa resurser.

– Vårt program är särskilt viktigt för utsatta kvinnor och flickor i regionen, säger Carin Jämtin, i pressmeddelandet.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget