Enligt Statistiska centralbyrån slänger hushållen i Sverige ungefär 4,2 miljoner ton sopor varje år, vilket är ungefär 430 kilo per person. En stor del av det vi slänger är hushållsavfall, alltså sådant som hamnar i sopkorgen hemma.
Mat är något som vi slänger mycket av, uppemot 70 kilo per person och år. Faktum är att 19 kilo, ungefär en tredjedel, av den maten är fullt ätbar. De svenska hushållen slänger mer ätbar mat än både restauranger och storkök.
Hur kommer det då sig att vi slänger så mycket ätbar mat? Många blandar ihop begreppen "bäst före-datum" och "sista förbrukningsdag". Bäst före-datum innebär att fram till den dagen kan producenten lova att matvaran är i samma skick och kvalitet som när den förpackades. Det innebär inte att att matvaran är oätbar efter detta datum, vilket många tror. Beroende på vad det är för typ av matvara kan den hålla i dagar, veckor, månader och i vissa fall år efter att dess bäst före-datum passerat. Sista förbrukningsdag innebär däremot att matvaran är obrukbar, och kan vara hälsofarlig, efter det datumet.
Genom att använda sin lukt, syn och smak kan man lätt avgöra om en matvara blivit dålig eller inte. Ser maten ut som den borde? Luktar den som den brukar? Smakar den som den ska? Isåfall är det fritt fram att äta av maten trots att bäst före-datumet har passerat. Om inte - släng maten.