American Song Contest fastställs

Konceptet Eurovision Song Contest ska "tas till andra sidan Atlanten". På en presskonferens i Tel Aviv bekräftar Christer Björkman ryktena om att det blir en American Song Contest.

Under presskonferensen presenteras American Song Contest

Under tisdagen blev ett antal utvalda medier på plats i Tel Aviv inbjudna till en presskonferens med titeln American Song Contest. Under presskonferensen deltar bland andra Christer Björkman, Anders Lenhoff och Dave Goodman.

Som väntat handlar det om att konceptet Eurovision Song Contest kommer att göras i en amerikansk version. Parterna signerade ett kontrakt med den europeiska radio- och tv-unionen, EBU, för två veckor sedan.

— Vi vill starta en helt ny show på en helt ny marknad, säger Dave Goodman, från EBU, under presskonferensen.

Amerika är ett vitt begrepp, men Christer Björkman konstaterar att tävlingen i ett första läge enbart kommer att omfatta USA.

— Licensen är exklusiv för USA:s marknad, säger han.

Enligt planerna ska den första tävlingen arrangeras antingen 2021 eller 2022. Ännu så länge är det inte klart vilken tv-kanal som kommer att sända evenemanget.

DN var först med att berätta att Christer Björkman lämnar jobbet som tävlingsproducent för Melodifestivalen i samma veva som han börjar arbeta med American Song Contest. Hans sista år med Melodifestivalen blir 2021, när efterträdaren Karin Gunnarsson tar över.

— Nu börjar ett nytt kapitel. En fantastisk utmaning och så inspirerande, säger Björkman till DN. (TT)

Visste du att..

1956 var det första året Eurovision Song Contest sändes