17 maj - sista dagen för gymnasievalet

Deadline för högstadieelevernas gymnasieval närmar sig. Läget har pratat med en SYV-konsulent. Här är de viktigaste sakerna att tänka på till gymnasievalet.

Gymnasieskola i Stockholm.
Gymnasieskola i Stockholm.

17 maj är Norges nationaldag. Där firas den med pompa och ståt. I år har Sverige sin egen dag att fira. Eller dag, deadline snarare. 17 maj är sista dagen för högstadieelevernas gymnasieval att skickas in.

Läget pratar med Eldana Simon om hur hon har tänkt kring sitt gymnasieval.

– Jag har valt skolor som jag tycker är bra på sättet de jobbar i klassrummen mest. Jag gillar mer praktiskt arbete. Så jag valde det. också nu med mina kompisar, jag vet att några ska välja samma skola och några också samma linje.

Vilken linje har du sökt?

– Ekonomi Ekonomi, jag vill bli företagsägare.

Bredvid henne sitter Merve Toprak.

– Jag har valt hotell och restaurang i Globen! Jag tänker på min framtid, att det ska gå bra. Många vänner ska dit, men jag vill ha ett bra jobb och tjäna pengar.

Det är inte så att du gillar att laga mat?

– Jo, jag har ett jättestort intresse för att laga mat. Jag lagar mat hemma mycket.

Merve Toprak och Eldana Simon.
Merve Toprak och Eldana Simon.

Läget har pratat med Studie och yrkesvägledaren Elisabeth Casthel-Berghagen om vad som är viktigt att tänka på när man väljer vilket gymnasium man vill gå på.

– Det främsta att tänka på är att börja undersöka vem man är. Min roll är att coacha folk att hitta deras roller.

Elisabeth fortsätter.

– Tänk själva efter hur ni vill att era tre kommande år ska se ut, vilka ämnen vill ni studera ingående, ta reda på all viktig fakta!

Avslutningsvis säger Elisabeth:

– När man kommit fram till vem man är, så ska man följa sitt hjärta. Och inte välja vad sina kompisar väljer eller vad ens föräldrar vill.

Ämnen i artikeln
Mer från: Nyheter
Mer från Läget